L’Audiència de Barcelona ha arxivat de forma definitiva la causa contra l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel acusada de desobediència per l’1-O d’acord amb el criteri de la fiscalia i de la defensa, i després que Vox, que exercia d’acusació popular, no s’hi hagi pronunciat. La reacció de Gabriel no s'ha fet esperar i a través d'una publicació al compte de X de la CUP ha celebrat que "després de 6 anys llargs" s'ha arxivat el seu cas; tanmateix, ha afirmat que "és una sensació agredolça". L'exlíder de la CUP ha constatat que "la repressió i la persecució política segueix ben viva contra moltíssimes persones del país". En aquest sentit, ha fet referència els "milers de persones represaliades, amb els CDR, amb els perseguits per Tsunami Democràtic... malauradament avui no acaba res". Per concloure, Gabriel ha emplaçat a tothom a "continuar defensant els nostres drets". 

Causa arxivada 

L'Audiència de Barcelona ha acordat el sobreseïment lliure de l'exdiputada de la CUP que fa més de 6 anys que es troba exiliada a Suïssa, i per tant tanca definitivament la causa que li van obrir per desobediència en l'1-O. En una interlocutòria, que ha transcendit aquest divendres, però està datada del novembre del 2023, la secció setena de l'Audiència de Barcelona conclou que els fets que se li atribuïen a Gabriel no són constitutius de delicte i tanca definitivament la causa que tenia oberta, després que així ho sol·licitessin la Fiscalia i la defensa, mentre que VOX, que exerceix l'acusació particular, no s'ha posicionat en el termini que li va donar la sala. 

El juliol de 2022 l'exdiputada de la CUP va comparèixer davant del jutge Pablo Llarena, que la va deixar en llibertat. Gabriel va tornar a l'estat espanyol després de més de quatre anys exiliada a Suïssa​. Segons un escrit del Tribunal Suprem, va comparèixer voluntàriament amb la finalitat de posar-se a disposició de l'alt tribunal i regularitzar la seva situació processal, després de marxar fora arran de la seva implicació en el procés independentista. Després de la seva compareixença, el magistrat instructor, Pablo Llarena, va decidir citar-la per ser interrogada més endavant amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Un cop feta la citació, va quedar en llibertat provisional i va tornar a Suïssa. Gabriel va tornar a comparèixer davant el Tribunal Suprem el setembre de 2022 on va negar haver comès un delicte de desobediència per la seva suposada implicació en la DUI. El 18 de gener del 2023, el Suprem va enviar Gabriel a judici per desobediència, però va traslladar la causa a l’Audiència de Barcelona, ja que ella ja no era aforada.