L'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, reapareixerà en un acte la setmana vinent. Serà, de fet, la seva primera aparició pública des que va tornar a Catalunya després de quatre anys d'exili a Suïssa. I ho farà per participar, precisament, a la sisena edició de l'Escola d'Estiu que organitza cada any la formació anticapitalista durant el mes de setembre. Unes jornades que donaran el tret de sortida al curs polític amb la participació d'una seixantena de ponents de nivell per reflexionar sobre el context polític, econòmic i social. Gabriel apareixerà a l'acte de clausura el diumenge 18 de setembre a les 14.30 hores. I ho farà només uns dies d'una altra cita important.

El dimecres 14, Gabriel ha estat citada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, processada per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional en la causa contra els líders independentistes catalans del 2017. Tot plegat després que l'exdiputada es presentés per sorpresa, sense avís previ, davant el jutge Llarena el 19 de juliol, havent passat quatre anys a l'exili a Suïssa. El magistrat va dictar una providència en la qual citava Gabriel a mitjans de setembre a dos quarts de dotze del matí per prendre-li declaració indagatòria, després de la qual se li comunicarà el seu processament formal pel delicte de desobediència.

Es tracta d'un tràmit del seu procediment judicial perquè ella ja no és aforada i el seu cas ha de ser derivada a un jutjat ordinari, que serà en jutjat d'instrucció de Barcelona perquè els fets pels quals se la investiga van passar al Parlament. Actualment, Gabriel és la secretària general del sindicat UNIA al cantó de Ginebra, el primer sindicat de la confederació helvètica amb més de 200.000 afiliats. Va ser escollida la seva màxima responsable el mes de novembre passat, esdevenint la primera dona que encapçala aquesta organització sindical. Inicialment, l’exdiputada no té planificat tornar a Catalunya.

L'Escola d'Estiu, amb reptes econòmics i municipals

La sisena edició de l'Escola d'Estiu se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre a la Nau Bostik, a Barcelona. Sota el lema 'La llibertat és un hàbit', la CUP vol posar el focus en la sobirania i la comunitat per tal de traçar el camí cap a les eleccions municipals. Durant aquests tres dies, més d'una seixantena de polítics, intel·lectuals i activistes socials de l'àmbit nacional i internacional participaran de l'Escola en divuit taules. En elles, s'abordaran temes clau per la construcció del projecte polític cupaire com són els límits i les potencialitats del municipalisme o l'actualitat de lluites centrals des de l'ecologisme, el feminisme, l'antifeixisme o l'antiracisme, així com la construcció de la classe a través d'aquestes. Alguns dels ponents d'enguany són el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, o la líder d'Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez.