L'avís dels lletrats sobre la votació dels pressupostos no és cap "límit" per a la CUP, que no té cap intenció de fer "una lectura restrictiva de l'informe". Així ho ha volgut tornar a deixar clar la diputada de la CUP Anna Gabriel a El Món a RAC1, on ha subratllat: "Faltaria més que no estiguéssim disposades a ser inhabilitades", així com que "la Constitució espanyola està per sobrepassar-la".

El referèndum, doncs, es celebrarà sí o sí, però la diputada cupaire ha precisat que justament és la "manca de democràcia" la que els ha fet pactar amb JxSí, motiu pel qual no treballen amb ells en "clau de socis, sinó de majoria en favor de l'autodeterminació". 

Gabriel, però, s'ha lamentat que des de la CUP "no hi ha cap entusiasme" per haver aprovat els pressupostos perquè "en matèria de polítiques socials, ahir ens vam quedar sols en moltes coses", però ha volgut deixar clar que si ho han fet ha estat precisament perquè el seu compromís amb el referèndum és "total".

Cap ultimàtum

La CUP no plantejarà la data del referèndum com a un ultimàtum, però aquesta qüestió tampoc no es pot deixar de banda perquè "hi ha una majoria política i social que entén que hem de fixar la data". Com a molt tard, i com sempre han insistit els anticapitalistes, el referèndum se celebrarà al setembre. "Segur", segons Gabriel, que ha volgut deixar clar: "No avalarem cap succedani ni alternativa que pretengui devaluar el referèndum".

Precisament per això, ha demanat que "si hi ha algú que està treballant en un pla B i que doni la cara i digui que no està complint els compromisos". L'endemà de la seva celebració ha d'haver-hi, a ulls de la diputada cupaire, "un compromís que comenci un procés constituent on la població defineixi la República".