L'estatus jurídic dels animals canvia. La Comissió de Justícia de Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts, per 22 vots a favor i 14 en contra, la reforma perquè els animals deixin de ser considerats béns mobles o coses i passin a ser "éssers que senten". 

La proposició de llei per modificar el règim jurídic al Codi Civil, a la llei Hipotecaria i a la llei d'Enjudiciament Civil ha estat presentada pel PSOE i Unidas Podemos. La iniciativa dels partits al govern espanyol ha trobat un suport majoritari amb l'excepció de Vox i el Partit Popular (PP). 

L'aprovació de la proposició, que continuarà la seva tramitació parlamentària al Senat, permetrà deixar de considerar els animals com béns immobles susceptibles de formar part de les herències, embargaments o tractes de divorci, especialment en el cas de les mascotes, segons recull Efe. 

La normativa també aspira a impedir que s'estengui la hipoteca en el cas d'animals que habitin una finca dedicada a explotació ramadera, industrial o d'esbarjo.

perro / unsplash

La proposició de llei permetrà deixar de considerar els animals com béns immobles / Unsplash

Negativa del PP i Vox

Anteriorment altres partits havien iniciat els tràmits per modificar el règim jurídic dels animals. Un d'ells va ser Ciutadans l'any 2017. Més sorprenent és el cas del PP, qui l'any 2018 també va fer una proposta similar. Aquest cop, però, els populars han votat en contra. 

Vox en canvi ha mostrat el seu desacord amb la proposició de llei d’ençà que es va votar al Congrés prendre-la en consideració. En aquell moment el diputat de Vox Ángel López Maraver va qualificar la proposició de "socialdelinqüent que avança en una societat decadent cap a una civilització bàrbara que deixa l'animal als peus dels cavalls i els homes a les portes del corredor de la mort".

En aquesta ocasió la posició del partit d'ultradreta ha estat més moderada. El diputat de Vox José María Sánchez ha assegurat que si la llei acaba implantant-se "introduïa modificacions importants als cossos legals que suposen el trastorn de la regulació vigent en establir-se un estatut especial dels animals en les relacions de dret privat, el que crea incoherències en el conjunt normatiu amb no poca demagògia, escàs rigor i deficient tècnica legislativa".

Per la seva banda els partits al capdavant del govern espanyol han defensat la seva proposició defensant que els animals són "éssers vius dotats de sensibilitat" i no pas objectes inanimats. 

 

Imatge principal: Un gos i un gat en un parc / Unsplash