El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat, amb el suport de tots els grups menys Vox, prendre en consideració una Proposició de Llei per la qual els animals deixaran de ser considerats meres coses i passaran a ser reconeguts com a éssers que senten a la legislació espanyola, que permetrà a la justícia, entre altres qüestions, determinar el seu règim de custòdia en processos de divorci o separació.

La iniciativa planteja modificar el Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d'Enjudiciament Civil pel que fa al règim jurídic dels animals. La proposta va partir d'una iniciativa, primer de Ciutadans el 2017 i recollida un any més tard pel PP que va ser presa llavors en consideració i que es va treballar en Ponència i Comissió. Tanmateix, la proposta legislativa va caure llavors en sac foradat en decaure amb la convocatòria d'eleccions el 2019.

gos i gat UnsplashUn gat i un gos descansen junts / Unsplash

Els animals ja no són béns immobles

Ara, en una Proposició de Llei impulsada de manera conjunta pel PSOE i Unides Podem es recull el guant d'aquella iniciativa per escometre aquests canvis que, per exemple, comportaran que en processos d'embargament o desnonament els animals deixin de ser considerats com a béns immobles perquè no puguin ser embargats com un gerro o un cotxe.

La iniciativa parteix del principi que "la naturalesa dels animals és diferent de la naturalesa de les coses o béns" i introdueix en les normes relatives a les crisis matrimonials preceptes destinats a concretar el règim de custòdia dels animals de companyia, atenent el seu benestar.

En la seva defensa, la diputada socialista Sandra Guaita ha demanat el suport majoritari a la Cambra a la iniciativa perquè "no és acceptable el tractament" que es dona encara als animals a Espanya per convertir-los en subjectes de dret, ja que el 40 per cent de les llars compta amb un animal de companyia que passa a ser "un membre més de la família".

"Avancem cap a societats cada vegada més feministes i ecologistes que hauran de ser també cada vegada mes animalistes. Ara és necessari civilitzar l'home en la seva relació amb la naturalesa", ha manifestat la diputada, que considera que és precís acabar amb els anys de retard legislatiu a Espanya respecte a altres països de l'entorn que reconeixen els animals com a "éssers vius dotats de sensibilitat".

Reduir l'abandonament

La diputada estima que els canvis legislatius donaran resposta a problemes com l'abandonament dels animals, abordar els conflictes en els casos de separacions de parelles a través d'establir torns de custòdia i declarant que els animals no són béns embargables.

En el torn en contra, el diputat de Vox Ángel López Maraver ha qualificat la proposició no de llei de "socialdelinqüent que avança en una societat decadent cap a una civilització bàrbara que deixa l'animal als peus dels cavalls i els homes a les portes del corredor de la mort".

Segons el seu parer, la iniciativa no està feta "per als animals sinó per autèntics animals" perquè pretendre donar als animals les lleis i drets dels homes és "tan insensat" com posar l'home a les lleis del ramat.

Des del PSOE, la diputada ha demanat al diputat "més empatia, respecte i compassió" i que deixi de gaudir del dolor i del maltractament animal.

 

Foto principal: Un gat i un gos juguen junts / Unsplash