Andreu Martínez, el director general de la policia ha comparegut avui amb el portaveu del cos per donar explicacions sobre els dispositius dels Mossos que es van muntar per actuar dilluns en les concentracions de reinvidicació de l'1 d'octubre. I ha assegurat que tot es prepara "vetllant només per un tema: la seguretat de les persones".

Martínez ha donat la cara sol. Sense el conseller d'Interior, Miquel Buch, i sense el cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, que just en el moment que començava la compareixença deixava la comissaria de les Corts, on es feia la roda de premsa.

El director general de la policia no ha volgut valorar si hi havia prous agents o no, però ha assegurat que "hi havia la capacitat d'intervenir prou per intervenir". "Sempre he fet tota l'autocrítica, sempre l'hem feta", ha afegit.

Sobre la intervenció dels agents de seguretat ciutadana al Parlament, Martínez diu que tenien "els mossos de seguretat ciutadana dins el parlament fent la seva feina. Quan es constata la voluntat d'irrompre al Parlament és quan ordre públic intervé, no les unitats de seguretat ciutadana". Martínez també explica que es fa sortir els mossos amb casc i escut del Parlament per prevenció.

mossos esquadra  andreu martinez foto gemmea linan

"Fins ara no s'havien produit manifestacions amb aquests grups que intenten alterar el normal desenvolupament", ha remarcat el director general de la policia advertint que hi ha "canvis i alteracions en les parts finals de les manifestacions on es detecten grups radicals que anaven a buscar la confrontació". Andreu Martínez remarca que les decisions dels operatius no són polítiques, sinó policials. "No hi ha direcció política, són operatius", ha insistit.

Martinez no ha volgut ni valorar les paraules del president, Quim Torra, sobre la pressió que pot anar exercint els CDR ni ha volgut dir clarament si aquests grups violents tenen res a veure amb els CDR, però sí que ha matisat que els aldarulls passen, un cop desconvocada la concentració oficial: "Quan els CDR desconvoquen és quan apareixen les alteracions. La gent fa ús de la seva llibertat d'expressió i la manifestació es desenvolupa amb normalitat".

Segons el director general de la policial "al final de la manifestació i concentració de nou ens trobem amb la presència de grups que són minoritaris si ho comparem amb tota la ciutadania que es va manifestar. Però són una minoria amb una clara voluntat de confrontació".

Els Mossos no van creure oportú tancar el parc de la Ciutadella ni no permetre l'acte que es va fer ahir al vespre perquè era un esdeveniment de llibertat d'expressió i la democràcia. "Vam estar garantint la seguretat de tothom".

Durant tot el dia d'ahir es van mobilitzar 90 equips d'ordre públic. En un partit de la Champions no arriben a 30. "Els nostres operatius s'adapten a cada moment a la siutació del fenomen", ha dit el director.

S'han obert diligències a Barcelona i Girona. No hi ha cap detenció, però no es descarta que n'hi hagi.