L’escabetxada política de Pedro Sánchez ha renovat l’estructura (i la mitjana d’edat) del PSOE. El joc de cadires per rellevar les velles figures que marxen, com la fins ara vicepresidenta primera Carmen Calvo, o l’exministre de Transports José Luis Ábalos, ha provocat canvis en les profunditats del partit. Un d’aquests relleus, el de Pilar Llop per Juan Carlos Campo al ministeri de Justícia, ha provocat l’ascens d’Ander Gil com a nou president del Senat, que fins ara ocupava la posició de portaveu dels socialistes en aquesta mateixa cambra.

Encara que Gil haurà de superar la votació del ple del Senat per ser proclamat president, tot apunta que ho aconseguirà, ja que el PSOE posseeix una majoria simple a la Cambra Alta. 

Qui és Ander Gil?

Nascut a Baracaldo (Biscaia) el 1974, Gil ha passat gran part de la seva vida política a la Cambra Alta, assolint la posició de senador per Burgos el 2011. De la mateixa manera que moltes de les cares noves que Sánchez ha ascendit, Gil es va iniciar fent política municipal, concretament com a regidor de Cultura del seu poble, Valle de Mena (Burgos), a finals dels anys noranta. 

El 2017 va passar a ser el portaveu del grup socialista al Senat, càrrec que ha ocupat fins ara, rellevant Vicente Álvarez Areces. El 2018, Gil va rebre el premi al ‘Senador de l’any’ per l’Associació de Periodistes Parlamentaris. 

Arran de les eleccions generals del 2019, el PSOE va assolir la majoria absoluta al Senat, que va passar a simple després de la repetició electoral. Ara, a conseqüència dels canvis al PSOE, Gil rellevarà Llop, qui al seu torn ocuparà la vacant de Campo al ministeri de Justícia. Així, Gil ascendirà a la presidència del Senat, la quarta posició més alta dins l’Estat, precedit només pel rei Felip VI, el president Sánchez i la presidenta del Parlament, Meritxell Batet.

A favor dels indults

A diferència de molts dels gerros xinesos del PSOE, Gil es va manifestar a favor dels indults als presos polítics independentistes, considerant que la mesura de gràcia concedida per Sánchez "deixa enrere el 1-O i el menyspreu al qual pensa diferent". Aquest posicionament s'alinia amb el discurs emprès per les cares noves del PSOE, i s'allunya de figures com Ábalos, a qui ha costat més contenir. 

"Comencem un nou temps", va proclamar en una roda de premsa, "el diàleg és l'única via per a donar resposta als conflictes".

En la mateixa intervenció, Gil va criticar l'"immobilisme" del PP que, segons ell, "va portar al desastre" a Catalunya, recordant que durant el mandat dels populars es van produir les lleis de desconnexió i el referèndum de l'1 d'octubre.

 

Foto principal: el nou president del Senat, Ander Gil / Europa Press