El ministre de Justícia espanyol, Juan Carlos Campo, ha admès, en una entrevista dominical al diari El País, que "no hi havia alternativa" a la concessió dels indults als nou presos polítics.

El mateix dia que el diari El Mundo ha obert la seva portada amb unes declaracions del Tribunal Suprem que asseguren que "la sentència de l'1-O està morta a Europa" i que "la batalla està perduda", el ministre de justícia espanyol ha assegurat que "no hi havia cap alternativa" a la concessió dels indults. Els magistrats del Suprem, segons l'article del rotatiu espanyol, donen per feta la derrota judicial a Estrasburg pels revessos de les euroordres, els vots particulars del Constitucional i l'anunci de reforma del delicte de sedició. 

El revés d'Europa

Campo ha passat de puntetes sobre l'informe del Consell d'Europa, que reclamava l'alliberament dels presos i la retirada de les euroordres, "No comparteixo ni el mètode ni la solució, però respecto tots els pronunciaments. Tinc molt clar que som un estat de dret de primera, una democràcia plena. I de ple respecte a la separació de poders", ha afirmat el ministre de Justícia, que titlla d'un "gran desenfocament" que l'informe equipari Espanya amb Turquia. "Això s'ha de preguntar a l'Assemblea del Consell d'Europa. Si consideren que han hagut de votar això, ells sabran", ha conclòs Campo.

Neguit al Tribunal Suprem

El ministre ha volgut defensar la sentència contra els líders independentistes i ha afirmat que "el govern respecta la sentència del Suprem, però la funció del govern és remoure els obstacles per garantir la convivència". Campo ha sortit del pas quan se li ha preguntat per l'amnistia: "És implantejable". Ha defensat els indults, "hi ha moments que els governs han de posar elements positius per canviar les coses. No tenim garantia que això sigui exitós, però no ens perdonaríem no intentar-ho", ha argumentat.

El Mundo, que cita fonts del Suprem no identificades, considera que els darrers esdeveniments, com l'informe del Consell d'Europa, fa que la sentència contra el procés "tingui els dies comptats" i per tant admeten que l'independentisme ha forçat un escac i mat que posarà en dubte els valors democràtics que el ministre de Justícia ha defensat a El País: "tinc molt clar que som un estat de dret de primera, una democràcia plena. I de ple respecte a la separació de poders".

També ha insistit que la mesura de gràcia s'ha pres en exclusiva pensant en la "utilitat pública". "El govern s'ha centrat en els criteris d'utilitat pública. Això no és una revisió de la sentència. No es tracta d'una qüestió de justícia ni d'equitat", ha volgut deixar clar el titular de Justícia.

Imatge principal: Juan Carlos Campo en l'estrada del Congrés dels Diputats. - ACN