L'ANC busca nou vicepresident aquest dissabte des de les 9 del matí en un ple on s'hi han presentat tres candidats. Després de la sortida de l'anterior número 2 de l'entitat, Jordi Pesarrodona, i de 13 membres més de la direcció, aquest dissabte s'escull un nou vicepresident entre tres candidatures, segons expliquen fonts internes de l'entitat a aquest mitjà. El ple on s'està decidint qui ocuparà el segon lloc en la direcció de l'ANC ha donat el tret de sortida aquest dissabte a les nou del matí i els resultats es faran públics aquesta tarda. Segons han confirmat fonts de l'entitat, cal una majoria absoluta de dos terços dels vots per esdevenir vencedor i passar a ocupar el càrrec de la vicepresidència de l'ANC.

La sortida de Pesarrodona es va donar enmig d'un clima de tensió i disputes dins la direcció de l'entitat independentista. El Secretariat Nacional va celebrar el passat 18 de febrer un conclave de nou hores a Barcelona que podia certificar la ruptura, i així va ser. El vicepresident de l'ANC va informar que abandonava el càrrec mentre que un total de 13 dirigents crítics van decidir tirar també pel dret i anunciar la seva renúncia de l'òrgan dirigent. Aquestes dimissions es van sumar a les dues que ja hi va haver en el Secretariat Nacional i dues més en el Comitè Permanent al llarg de les darreres setmanes.

Inicialment, Pesarrodona va afirmar que seguiria dins el secretariat nacional de l'ANC, però un parell de setmanes després de deixar la vicepresidència també va abandonar el secretariat. Va al·legar "motius personals" per deixar l'entitat, i des de l'ANC van afirmar que es tractava de motius de salut.

Al llarg d'aquest episodi de tensió entre la direcció de l'entitat liderada per la presidenta Dolors Feliu i el corrent crític sota el nom de col·lectiu Indesinenter, Jordi Pesarrodona havia intentat articular-se com a "pont entre les persones amb divergències". En tot cas, sempre havia estat pròxim als crítics, i posteriorment va acabar de fer el pas: Pesarrodona va assistir a una roda de premsa organitzada per Indesinenter per explicar el seu posicionament només uns dies després de la dimissió en massa, i allà va compartir davant el públic que ja s'havia integrat formalment al col·lectiu. Aquest corrent havia estat crític amb l'estratègia de la direcció al voltant de la llista cívica (Pesarrodona també havia comunicat els seus dubtes anteriorment en una entrevista a ElNacional.cat) i exigia una renovació del Comitè Permanent i eleccions anticipades (cosa que l'exvicepresident també contempla com l'única sortida possible).