Crisi incipient a l'Assemblea Nacional Catalana. El debat per l'opció de l'entitat d'impulsar una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya han generat posicions contrastades entre el Secretariat Nacional. Això malgrat que el maig passat, els socis de l'ANC van aprovar amb un rotund suport del 96% el full de ruta per als anys 2022-2023, el qual planteja com a punt destacat que l'entitat impulsi una llista cívica, "independent de partits", per defensar la voluntat dels electors independentistes als pròxims comicis. En altres paraules, una quarta candidatura que batallaria amb ERC, Junts i la CUP, però que en cap cas seria un partit polític. Sigui com sigui, el text remarca que "caldrà determinar els mecanismes democràtics necessaris per a la composició de la llista cívica i, en qualsevol cas, haurà de ser ratificada pels socis".

Amb la intenció d'iniciar tot aquest procés, el Secretariat Nacional de l'ANC (la cúpula dirigent, formada per 68 membres) va convocar un plenari extraordinari el passat dissabte centrat en la llista cívica. La intenció de la reunió era crear un grup de treball específic que comencés a treballar una futura candidatura, "d'acord amb les indicacions del full de ruta aprovat el maig passat", recordava posteriorment l'ANC en un comunicat. Però la proposta, impulsada per Dolors Feliu (que mai ha amagat el seu suport a la llista) i Uriel Bertran va quedar rebutjada en una ajustadíssima votació: 29 vots en contra i 28 a favor. Un revers clar contra les intencions de la mateixa presidenta.

Però el debat no s'ha quedat aquí perquè ha vingut acompanyat de polèmica. Josep Pinyol, membre també del Secretariat Nacional publicava aquest dilluns un comunicat en el qual compartia el discurs que havia volgut fer aquell dissabte al plenari extraordinari, però que no va arribar a produir-se. El motiu, segons Pinyol, és que la Presidència de l'ANC havia "retorçat els Estatuts" per "impedir" el punt de debat sobre la llista cívica, a més de l'esmena a la totalitat que "un grup de més de vint secretaris i secretàries nacionals" van presentar a la proposta de resolució sobre aquesta qüestió. En la seva prevista intervenció, Pinyol carregava contra la "visió estreta" que havia adquirit l'ANC amb la candidatura alternativa.

I és enmig d'aquesta crisi interna que ha arribat la primera dimissió a la cúpula de l'entitat independentista. Segons ha avançat elMón, i ha pogut confirmar ElNacional.cat, la secretària nacional Mònica Batalla ha decidit "plegar" per diferències. Les discrepàncies amb la direcció de l'ANC no han estat l'únic motiu que han precipitat la seva sortida, però "hi han tingut a veure", segons han informat fonts coneixedores a aquest diari.

I és que, malgrat que la proposta va quedar rebutjada, l'entitat va assegurar en un comunicat que el debat quedarà obert i "continuarà a través de les comissions, les assemblees territorials i les bases, i al full de ruta". A més, remarquen que seran els socis de l'ANC els que "prendran la decisió final sobre l'impuls de la llista cívica". Una insistència per part de la cúpula, sumada a una manera d'actuar que no ha satisfet, ha acabat generant, doncs, una certa crispació entre els dirigents.