Quan falta poc més d'una setmana perquè arribi la Diada 2022, ja s'ultimen els darrers detalls de la manifestació independentista que omplirà els carrers de Barcelona la tarda de l'11 de setembre. Organitzada com cada any per l'Assemblea Nacional Catalana, l'entitat també s'ha encarregat de posar a disposició de tothom qui ho vulgui diversos autocars que partiran de diversos punts del territori fins a la capital catalana. Segons ha informat l'ANC aquest divendres, ara mateix s'han tancat més d'un centenar de vehicles, i encara s'espera omplir-ne "molts més" al llarg de la setmana vinent. L'any passat es va arribar a "més o menys les mateixes xifres", ha informat l'entitat.

Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre
El cartell de la Diada 2022 recupera el groc i vermell amb tres versos d’un poema

 

A la pàgina web oficial de l'ANC hi ha tota la informació relativa als autocars que ja s'han organitzat, així com els detalls per a poder inscriure's. De moment, ja hi ha busos que partiran de localitats importants com Lleida, Tàrrega, Vilafranca del Penedès, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Cardedeu, Blanes, Santa Coloma de Farners, Girona, Berga i Figueres. Amb les xifres actuals, l'Assemblea assegura partir amb unes expectatives "optimistes" de cara a l'assistència de públic a la manifestació, malgrat que recorden que el context polític actual no és favorable. L'any passat hi van assistir unes 400.000 persones, segons l'organització.

Recorregut de la manifestació

Com ja va es va anunciar, el recorregut de la manifestació unitària d'enguany partirà de l'avinguda de Paral·lel a les 17.14 hores i acabarà davant l'Estació de França. A diferència d'altres anys, aquesta serà una marxa en moviment tradicional que es preveu que acabi a les 18.30, moment en què la capçalera haurà arribat a les portes del parc de la Ciutadella on es troba el Parlament i podrà començar l'acte polític, el qual durarà una hora aproximadament. L'escenari davant l'Estació de França serà "l'epicentre" de la Diada d'enguany, on tindran lloc els discursos polítics amb la intervenció de l'Assemblea, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència. Les actrius Carme Sansa i Pepa Arenós seran les encarregades de conduir l’acte i presentar els parlaments, que comptaran amb una actuació musical de Quim Vila, seguida de l’himne dels Segadors.

L'objectiu d'aquesta manifestació de la Diada és que la societat civil torni a prendre les regnes del procés independentista, passant per davant dels partits "si continuen sense fer efectiva la independència". "Amb mobilitzacions i, si cal, amb foc nou a les institucions", l'Assemblea també aposta perquè sigui el poble qui lideri el procés. A més, es pretén reivindicar el mandat del referèndum de l'1 d'octubre, i posar les bases de la via unilateral. "Cal que estigui preparada per quan fracassi la via dialogada o hi hagi una sentència ferma internacional, per tal de guiar els partits i les institucions en aquest camí", adverteixen.