Ni respecte per la voluntat dels electors ni institucionalitat pròpia ni sobirania econòmica ni justícia social. Després d'analitzar l'acció d'aquesta legislatura, el secretariat de l'ANC ha suspès la gestió del Govern, que no ha aconseguit ni tan sols acostar-se a l’aprovat en cap dels 10 àmbits en què l’Assemblea va acordar fiscalitzar partits i executiu.

“Hem suspès el Govern en relació a les passes per culminar el procés d’independència. Podem considerar que la legislatura que ha acabat ha estat gairebé perduda en termes de procés d’independència”, ha denunciat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

Ni restitució ni avenços

La responsable de l’Assemblea ha retret que, tot i els compromisos amb què els partits van concórrer a les eleccions del 21-D, aquesta no ha estat la legislatura que ha restituït el Govern després del 155, ni ha aconseguit avenços en el compliment del mandat de l’1-O ni en fer efectiva la República catalana.

A partir d’ara, l’Assemblea es proposa influir en els programes electorals de les eleccions del 14-F, per la qual cosa estan demanant reunions als partits polítics per exposar-los aquest decàleg. Posteriorment, es farà una tasca de “fiscalització i pressió més rigorosa al llarg de la legislatura”.

Suspens: de l'1 al 3,6

L’anàlisi es basa en avaluar els àmbits de l’acció de Govern que recull el decàleg de principis de l’ANC. El govern de JxCat i ERC encapçalat fins al passat setembre per Quim Torra aconsegueix unes puntuacions que van de l'1 al 3,6.

El primer punt és el "respecte per la voluntat dels electors", el resultat dels punts analitzats en aquest apartat obté com a nota un promig de 2,33. "Pel que fa la independència com a objectiu prioritari i el compromís amb l'1-O, més enllà de les declaracions inicials del president en ser investit no hem trobat cap concreció ni escrita ni en acció política o administrativa", ha advertit el vicepresident de l'Assemblea, David Fernàndez, a més de valorar que no s'ha considerat la vigència del mandat de l'1-O.

El segon punt es refereix a la sobirania i no cooperació institucional amb els partits del 155, on la nota és d'un 2,43. L'ANC retreu que s'han establerts "amplis acords" tant amb el PSOE com amb el PSC, tant pel que fa els pressupostos de l'Estat com en acords a la Diputació de Barcelona, ajuntaments i consells comarcals.

El punt tres avalua la construcció de la institucionalitat pròpia i obté un 1,17. La resta es refereixen a: sobirania fiscal i financera, 2,67; sobirania econòmica 2,5; sobirania en energia, infraestructures i mitjans de comunicació, 3,6; Justícia lingüística: el català, llengua comuna dels catalans, 3; seguretat pública per a un estat democràtic, 1; acció internacional, 1,67; justícia social: la república catalana al servei de les persones, 3.

Els resultats desglossats per punts es poden consultar al web obert amb aquest objectiu per l'ANC eleccions2021.assemblea.cat. El mes de gener, l'Assemblea fiscalitzarà les candidatures dels partits independentistes per comprovar quines aconsegueixen superar aquest sistema de fiscalització.