El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès avui una interlocutòria en la qual requereix al Departament d’Educació que “compleixi de forma immediata” la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, que va dictar la mateixa secció 5a de la sala contenciós administratiu del TSJC. Aquesta decisió és conseqüència de la legitimació, en opinió del tribunal, de l’associació Asamblea Escuela Bilingüe que en va sol·licitar l’execució forçosa. Això no obstant, dos dels cinc magistrats del tribunal han expressat, en un vot particular, que no s'havia d'haver acceptat l'entitat com a part. El tribunal ha desestimat la sol·licitud d’execució forçosa del partit ultra Vox i d’alguns diputats del Parlament per manca de legitimitat. Es dona la circumstància que l’Advocacia de l’Estat havia demanat al tribunal que abans d’executar, avalués si la Generalitat amb les dues reformes anunciades donava compliment a la resolució del 2020 i ratificada pel Suprem el 20 de gener passat.

Davant de tot plegat, l'Assemblea Nacional Catalana no ha trigat a pronunciar-se. I ho ha fet per a carregar directament contra la Generalitat. "El Govern va prometre que tenia la immersió lingüística blindada amb els projectes lingüístics de centre. No hi ha blindatge que valgui i ja tenim aquí la sentència d'obligatorietat del 25% de castellà a les aules", ha recordat l'entitat independentista, després de l'ultimàtum del TJSC. "Ni un pas enrere en la defensa de la llengua!", han afegit. De fet, la mateixa ANC ja té planejades mobilitzacions per fer front a l'acord del català que tenen preparat PSC, ERC, Junts i els Comuns, i que reconeix per primer cop el castellà a les aules. Aquestes estan paralitzades fins que la proposta es porti al ple.

L'alerta d'Elisenda Paluzie

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, està a punt de plegar del seu càrrec al capdavant de l'entitat, però aquest mateix cap de setmana va participar en una entrevista d'ElNacional.cat en què va manifestar-se taxativament contra l'acord de les quatre formacions per modificar la Llei de Política Lingüística. "Per mi és incomprensible. Al principi, el dia que va sortir vaig pensar que potser havien trobat una solució. Però quan llegeixes el text veus que s'introdueix explícitament la vehicularitat del castellà i parlen d'ensenyament en les dues llengües. Sincerament, encara no he entès per què van tancar aquest acord", va afirmar.

No només això, sinó que també va carregar contra l'estratègia de l'Estat espanyol per a Catalunya, advertint que la seva intenció és "acabar amb la llengua catalana", cosa que aconsegueix engegant sentències judicials com la del 25%. "Si aquesta es residualitza, i deixem de tenir un dels elements centrals que ens han fet nació tradicionalment, és allò de 'mort el gos, morta la ràbia'", va avisar.