Augmenta la pressió cap als partits del Parlament artífexs de la decisió de modificar la llei de Política Lingüística per, segons asseguren, protegir el català a l'escola. L'ANC ha convocat dues jornades de manifestacions per protestar contra aquest acord elaborat per PSC, ERC, Junts i Comuns, totes dues a les portes del Parlament coincidint amb els dies que es debati i voti la modificació: el 26 i el 28 d'abril. No serà aquesta la primera protesta contra aquest acord i es que fa unes poques setmanes ja hi va haver una manifestació a Barcelona.

L'acord pel català consistent en la modificació de la llei de Política Lingüística va ser registrat pels quatre partits el mes de març, quan van explicar que és una mesura que no fixa percentatges de quantes hores s'han de fer classes en català i quantes en castellà. Arriba aquesta modificació motivada per la intromissió dels tribunals sobre les aules catalanes, amb la imposició del 25% del castellà a les aules. Així doncs amb la modificació els grups passen la responsabilitat a cada centre perquè imparteixi les hores que consideri, i la part més polèmica: reconeix el castellà per primera vegada com a "llengua d'ús a l'escola". Això és el que no ha agradat a bona part del sector, que a més ha criticat que els partits hagin fet aquesta llei d'esquenes a la comunitat educativa.

És doncs en part per aquest motiu que l'ANC mostrarà rebuig a la proposta els dies del seu debat votació: "La immersió en català, quan s'ha complert, dona igualtat d'oportunitats. Fer vehicular el castellà a la nostra llei de política lingüística és un autogol intolerable. Ens trobareu de cara", han escrit els d'Elisenda Paluzie a les xarxes socials, on també han compartit un cartell amb el crit 'Ja n'hi ha prou'. 

Tan bon punt com es va conèixer la proposta dels quatre grups parlamentaris, l'Assemblea ja va advertir que no es quedarien de braços creuats davant la situació: "Decebuts i preocupats pel paper dels partits de govern ERC i Junts en la defensa del català. Avui es fa un altre pas enrere. Prou de retrocessos en cada imposició de l'Estat. No ens quedarem de braços plegats", van escriure al seu perfil de Twitter.

Diàleg honest

Fa pocs dies més de 60 entitats aixoplugades sota el paraigües de Somescola van fer un comunicat reclamant un diàleg honest en l'acord pel català, i van advertir que qualsevol proposició que afecti l'escola en català requereix un consens ampli tant en l'àmbit polític com el social, i que qualsevol proposta ha d'oferir garanties clares per blindar el català. Una de les entitats que forma part de Somescola, Òmnium Cultural, va organitzar aquest dilluns una taula rodona de científics sobre l'estat del català, i aquests van exigir que el debat es faci des del rigor, consens i fugint de tacticisme i el soroll.