Liz Castro, Jordi Sànchez, Antonio Baños i Quim Torra han estat els quatre candidats més votats a les eleccions al secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), segons els resultats provisionals fets públics aquest dissabte a mitjanit per la junta electoral. No serà fins al 17 de maig quan es publiquin els resultats definitius, després de dos dies per presentar-hi reclamacions.

Malgrat que l’actual president, Jordi Sánchez, ha quedat en segon lloc, el més significatiu dels resultats és que diversos membres de la llista Baños-Torra han quedat en les primeres posicions, copant tres dels quatre llocs principals, un  fet que els pot donar prou força per designar el nou president.  

De fet, com va passar a les eleccions del 2015, la candidata més votada ha estat Liz Castro, amb 4.071 vots. La segueix Jordi Sànchez amb 4.005, Antonio Baños amb 3.752, i Quim Torra amb 3.705. La llista dels altres 73 membres que formaran el secretariat nacional durant els pròxims dos anys de mandat està disponible a la pàgina web de l'entitat. En aquestes eleccions hi han participat 7.247 socis dels 33.817 membres que tenien dret a fer-ho, un 21,4% del total.

Una quinzena de 25

En tot cas, dels 25 secretaris nacionals -n’hi ha 52 de territorials- que assumeixen a partir d'aquest dissabte el timó de l'entitat, una quinzena són autors, o partidaris, d'un article conjunt que es va publicar a la premsa a principis de maig i pel qual s'instava a la societat civil a recuperar-se com a punta de llança de l'independentisme cívic. El lideraven Quim Torra i Antonio Baños, a banda de Liz Castro. També n'era signant Jordi Calvís, que amb Torra va viure un dels moments més polèmics quan la Junta Electoral va excloure'ls, i va rectificar després, com a candidats.

De fet, la publicació de la carta va obrir la capsa dels trons al si de l’ANC, ja que segons els estatuts no es poden confegir llistes electorals i els aspirants es presenten a títol individual. A ningú se li va escapar però, que la llista de signants constituïa, “de facto”, una llista alternativa a la presidència, liderada, a més per dos pesos pesants com Antonio Baños i Quim Torra, que precisament dissabte van quedar tercer i quart en la votació, amb Castro, també signant de la carta, en primer lloc.

Dels signants d'aquell article entren també l'historiador Agustí Alcoberro; Alícia Casals, membre de l'IEC; la catedràtica d'Economia de la Universitat de St Andrews (Escòcia) Clara Ponsatí; el coordinador de la comissió de Mobilitzacions Josep Sabaté i la professora universitària d'Antropologia Biològica Eulàlia Subirà, entre d'altres.

A banda d'ells, com a secretaris nacionals també repeteixen noms com Marcel Padrós, fins ara tresorer; Teresa Mira; Jordi Pairó, coordinador de la comissió d'incidència política; i Àngels Folch, entre molts d'altres.

Qui presidirà l'ANC?

Les xifres d'aquest dissabte, però, no designen 'de facto' un president de l'entitat sobiranista, ni d'altres càrrecs orgànics, sinó que la decisió es prendrà al plenari constituent el 21 de maig. De fet, l'any passat Liz Castro va ser la més votada però va assumir-ne la presidència Jordi Sànchez, que va quedar en quarta posició. Sigui qui sigui, els nous dirigents hauran d'aplicar els pròxims dos anys el full de ruta que l'ANC es va marcar a l'AGO de Manresa a l'abril.

"Petites modificacions"

En els resultats de les eleccions al secretariat nacional de l'ANC fets públics aquest dissabte a última hora hi poden haver "petites modificacions", ja que, segons ha informat l'Assemblea, "estan subjectes a la resolució d'incidències vàries". El 28 de maig serà l'últim dia per acceptar el càrrec.

A les 2 del migdia d'aquest dissabte s'ha acabat el termini per votar al secretariat nacional (SN) de l'ANC. Dels 33.817 membres que tenien dret a fer-ho, un 21,43% ha exercit el seu dret a vot. És a dir, 7.247 socis. S'han habilitat 133 seus electorals i, de tots els que han votat, 3.362 han optat per la via telemàtica.

77 membres

Les eleccions d'aquest dissabte han servit per escollir els 77 membres que pilotaran l'ANC a partir d'ara. Són 25 secretaris nacionals i 52 de territorials, ja que la reformulació dels estatuts i del règim intern a l'assemblea general ordinària (AGO) va incorporar dos secretaris per representar les agrupacions exteriors. En total han presentat candidatura 139 persones.