L'Assemblea aposta per "l'estratègia del bloqueig institucional". L'ANC ha demanat aquest dissabte que els partits independentistes no facin suport als pressupostos generals de l'Estat "mentre aquest no respecti el dret d'autodeterminació de Catalunya". En aquest sentit, l'entitat considera que el vot a favor als pressupostos de Pedro Sánchez suposa "donar estabilitat" a Espanya i que, per contra, l'independentisme ha d'afrontar el conflicte des d'un "front comú". Fins que el govern espanyol no "reconegui Catalunya com a subjecte de dret internacional i accepti els efectes de l’autodeterminació", assenyalen, els partits sobiranistes catalans amb representació al Congrés dels Diputats haurien de "bloquejar" els pressupostos. Així ho ha comunicat l'entitat amb un escrit fet públic a la seva pàgina web.

Paradoxa inadmissible

El Secretariat Nacional de l’Assemblea s'ha reunit aquest dissabte a Perpinyà per definir la seva posició davant la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, una negociació que s'està duent a terme en aquests moments i que depèn en gran part dels grups parlamentaris independentistes amb representació a Madrid. ERC no va presentar cap esmena a la totalitat, mentre que Junts i la CUP sí que ho van fer. Una vegada superat aquest tràmit preliminar, els pressupostos del govern de Sánchez segueixen avançant en el seu curs. De moment, Junts ha presentat més de 500 esmenes parcials. En la proposta de resolució aprovada avui, l'Assemblea ha considerat aquests fets i ha conclòs que “garantir la governabilitat d’un estat que ens nega drets fonamentals i ens espolia econòmicament és una paradoxa inadmissible". A parer seu, donar suport als pressupostos de Sánchez no és una bona estratègia per la independència, "ja que ens situa en una posició cada cop més i més subsidiària i ens allunya d’un escenari que ens permeti assolir l’alliberament nacional.”

Bloqueig

Alhora, l'entitat afegeix que “els diputats independentistes a les Corts espanyoles han d’establir una estratègia de bloqueig basada en el seu posicionament contrari en les principals votacions que tinguin lloc en aquest àmbit. És l’acció més simple i amb menor cost repressiu que tenim a les nostres mans. És un mínim que el front institucional hauria d’entomar com a tret de sortida per recuperar la iniciativa davant l’Estat”. En la resolució, el Secretariat Nacional també ha lamentat la manca d'inversió i execució a Catalunya arran dels pressupostos espanyols: “Anualment aquests pressupostos contenen partides d’inversió a Catalunya, sempre per sota de la proporció de població i PIB en relació amb el conjunt de l’estat, de les quals de forma sistemàtica se n’executa menys del 70%. Any rere any els partits catalans han intentat pactar millores en l’autogovern a canvi de l’aprovació dels pressupostos que mai s’arriben a complir, i així perpetuen l’espoli que significa un dèficit fiscal per sobre del 8% del PIB català”, han explicat des de l'entitat. 

 

Foto principal: Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC / Sergi Alcàzar