El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dissabte a l’assemblea general de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que, en les properes setmanes, el Govern espanyol tindrà sobre la taula “una proposta catalana per negociar allò que demana el poble de Catalunya”.

Segons ha assegurat el president, aquesta proposta vindrà de la mà del Pacte Nacional pel Referèndum, que porta mesos recollint signatures com a símbol de suport al referèndum. Davant aquesta situació, Puigdemont ha apel·lat al diàleg i ha demanat al Govern central que “aparqui la mandra, deixi els prejudicis de banda i assumeixi la responsabilitat en el problema”.

De fet, el cap de l'executiu ha demanat a l'Estat que "enraoni": "Segurament és un terme difícil de conjugar en altres llengües que no tenen la tradició de pau i treva d'aquest país", ha etzibat Puigdemont. "Però enraonar no fa mal, no és anticonstitucional", ha reblat.

Així mateix, el president ha assegurat que Catalunya està “a les portes de la campanya definitiva” i, tot i que no ha avançat quina serà la data i la pregunta del referèndum, ha afirmat que el referèndum se celebrarà.

“Això ho vam començar junts i ho acabarem junts”, ha afirmat de manera contundent a mode de conclusió. En aquest context, Puigdemont ha agraït les mostres de suport dels catalans i ha assegurat que els seran retornades “amb escreix”. 

Un cop finalitzada la intervenció de Puigdemont, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha volgut reiterar el suport de l’entitat al Govern. “President, tens un govern però també tota una societat al darrere, avisa’ns i allà estarem”, ha assegurat. 

El primer acte amb l'ANC

És el primer cop que un president de la Generalitat assisteix a una assemblea general de l’ANC. L’acte s’ha celebrat al Palau d’Esports de Granollers i hi han assistit uns 3.000 socis.

Un dels aspectes més importants produïts durant l’esdeveniment ha estat l’aprovació del full de ruta, pràcticament per unanimitat, que ha de servir per marcar l’actuació dels pròxims mesos. D’aquesta manera, la mobilització ciutadana s’ha establert com un dels principals objectius de l’ANC, que ha posat de manifest que avalarà una Declaració Unilateral d’Independència en cas que Espanya impedeixi la celebració del referèndum.