El 27 d'octubre de 2017 el Parlament de Catalunya va proclamar la independència. La proposta va ser votada i aprovada per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 vots en blanc, i en aquell ple hi va haver l’absència dels 52 diputats del bloc unionista. Aquest dissabte fa un any d'aquella jornada i l'Assemblea Nacional Catalana ho celebrarà instant a publicar al DOCG la Declaració de la República.

En un comunicat, l'entitat sobiranista ha recordat que el Govern mai no va arribar a publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el text de Constitució de la República catalana i per tant vol demanar que ho faci.

És per això que dissabte l’ANC va presentar una e-petició instant el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat a publicar al DOGC la declaració. Una e-petició és una petició que els ciutadans, en exercici del dret de petició individual o col·lectiva, fan per mitjans electrònics a la Comissió de Peticions del Parlament, l'òrgan competent per tramitar-la.

A més a més, el proper dissabte 27 d'octubre de 2018 l'ANC convida els ciutadans a presentar una petició presencial al registre de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.