Un dels principals esculls per arribar una entesa entre JxCAT i ERC que porti Pere Aragonès a la presidència és el rol que ha de jugar el Consell per la República, que lidera Carles Puigdemont. "La vigència de l'1 d'octubre està en el Consell per la República", ha indicat aquest dissabte el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet. El passat dimecres, el secretari general de JxCAT, Jordi Sànchez, va reclamar en una reunió amb ERC que aquest òrgan sigui l'instrument impulsor del procés independentista. Per la seva part, els republicans van demanar perpetrar canvis en la composició del Consell perquè hi estiguin representades les tres formacions independentistes, així com Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). Precisament, aquest dissabte aquesta darrera entitat s'ha pronunciat i ha donat la seva opinió sobre com s'hauria de reformular aquest òrgan per poder "cercar un equilibri" de forces. 

"Es proposa constituir un nucli dirigent format per dos representants d'Esquerra, dos de Junts, un de la CUP-UNCPG, un d'Òmnium Cultural i un de l'Assemblea", ha assenyalat l'ANC en un comunicat de premsa, on ha valorat que aquests canvis ajudarien "el Consell a reforçar el seu esperit fundacional i facilitar que reprengui el paper de punt de trobada i coordinació del conjunt de l'independentisme".  

Conferencia Junts  Jordi Sànchez Pere Aragonès Govern / Sergi AlcàzarEl secretari general de JxCAT, Jordi Sànchez, amb el candidat d'ERC a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte de Junts / Sergi Alcàzar

Consell, clau per internacionalitzar la causa catalana

A més, l'ANC ha manifestat que al voltant d'aquest nucli dirigent hi hauria una segona anella formada per altres organitzacions polítiques i entitats independentistes. "L'objectiu és clar, pensar una organització on tinguin cabuda totes les sensibilitats de l'independentisme i que sigui percebut com a útil tant per als mateixos actors com per a la ciutadania", ha defensat l'entitat.

A més, ha volgut remarcar que el Consell ha d'agafar impuls i ser un instrument "clau en  la internacionalització de la causa catalana, per fer visible el conflicte entre l'Estat espanyol i Catalunya". També, ha apuntat que un altre dels objectius d'aquest organisme és preparar el país per una declaració d’independència efectiva, "quan fracassi l’enèsim intent d’acord amb l’Estat espanyol per exercir l’autodeterminació".

D'altra banda, l'Assemblea també ha lamentat que, tal com es va constatar ahir, encara no hi hagi un acord d'investidura i, de moment, tot fa pensar que de cara el segon debat, programat per dimarts a les 10:00 del matí, tampoc n'hi haurà. Davant d'aquesta situació, l'ANC s'ha mostrat  "a disposició dels partits independentistes per ajudar a arribar a consensos en el marc del procés independentista". 

A més, ha ressaltat que arran de la crisi econòmica i social desfermada per la pandèmia de la Covid es requereix segellar un acord com més aviat millor. "Ni l'emergència social, sanitària i econòmica en què està immers el país, ni els resultats de les darreres eleccions, donen marge al desacord. És urgent i necessari posar-se a construir el Govern del 52% (en referència el nombre de vots obtinguts per les formacions independentistes)", ha emfatitzat l'entitat, que ha conclòs: "En resum, l'Assemblea continuarà treballant en el marc de les negociacions per tal de garantir el Govern sorgit de les urnes. Un executiu fort i que avanci cap a la independència per fer front a la urgència social i econòmica, i també per lluitar contra la repressió". 

 

Imatge principal: Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, en una imatge d'arxiu / ANC