L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) escalfa motors de cara a la protesta que està organitzant pel 6 de desembre a Barcelona contra la reforma del delicte de sedició i l’aparició del nou delicte de desordres públics agreujats. L’entitat ha fet públic aquest dilluns un manifest, sota el títol Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos. Independència, ara! Diem no al nou delicte de desordres públics agreujats, al qual convida a adherir-se.

El text mostra el “ferm desacord” al fet que el delicte de sedició “sigui substituït” al Codi Penal per un nou delicte, que segons l’organització, incrementarà la repressió a l’activisme i les mobilitzacions de base”. El manifest alerta que el nou delicte incrementa les penes mínimes per desordres públics a tres anys i facilita l’ingrés a presó. L’ANC avisa que la nova norma “deixa al subjectiu criteri de la policia, del fiscal i del jutge determinar quan s’actua en grup i quan aquest grup esdevé multitud idònia per afectar l’ordre públic.

El manifest també adverteix que “es generalitza la possible condemna per desordres públics no al fet de cometre’ls sinó a la mera ‘provocació, conspiració i proposició’”.

L’organització independentista apunta que la llei incorpora el concepte subjectiu d’intimidació com a causa de delicte i estima que “aquest concepte de la intimidació serà de lliure i subjectiva interpretació de la policia, del fiscal i del jutge i obre la porta a encara més arbitrarietat”.

L'ANC denuncia la voluntat d'extradir independentistes

L’entitat també veu voluntat persecutòria en la reforma. Segons denuncia el manifest, la reforma “pretén donar eines als repressors per aconseguir les extradicions que fins ara havien fracassat als tribunals europeus”. “La nova redacció pretén donar una aparença de legalitat democràtica davant d’Europa que no es pot ajudar a consolidar amb el suport de l’independentisme”, assenyala el manifest de l’ANC.

Per tots els motius exposats, l’organització independentista assegura que “cap demòcrata pot avalar un agreujament de la repressió contra les mobilitzacions i accions que ha protagonitzat i protagonitzarà la societat civil”. L’ANC emmarca la protesta del pròxim 6 de desembre en una lluita en contra del nou delicte de desordres públics agreujats i a favor del dret a la protesta i a la mobilització.

L’ANC, liderada per Dolors Feliu després de l’etapa d’Elisenda Paluzie, no té en aquests moments una bona relació amb el Govern d’ERC. La manifestació de la Diada es va convertir en una protesta d’advertència als partits polítics davant el fet que no pensen a materialitzar la independència de forma ràpida. L’organització s’ha posicionat reiteradament en contra del diàleg amb l’estat espanyol i fa una crida a la mobilització permanent de les bases independentistes. La posició de l’ANC rep crítiques de sectors del moviment independentista que consideren que abona el discurs de l’antipolítica.