En el referèndum de l'1 d'octubre no només està en joc el futur polític de Catalunya. També està en joc "el futur de la democràcia a bona part d'Europa". Així ho ha assegurat el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, en una roda de premsa conjunt amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a poques hores de la votació. Les entitats sobiranistes s'han mostrat convençuts que s'obriran els col·legis i han fet una crida a votar i "acompanyar a votar" el màxim de gent possible.

"L'actitud serena i militant dels ciutadans farà que l'1-O sigui un èxit", ha defensat Jordi Cuixart, que ha instat a no deixar-se "coaccionar" per les amenaces de l'Estat, que ha situat "al nivell de països com Turquia". "Cada vot serà un exercici de responsabilitat enfront la intolerància de l'Estat i als ulls de la Unió Europea", ha afegit.

No obstant això, les entitats han admès que, com a conseqüència dels impediments, malgrat les enquestes que pronostiquen alta participació, aquesta se'n ressenti. En aquest sentit, Jordi Sànchez ha especulat que "un milió seria un èxit molt gran", i que legitimaria una acció posterior del Govern, tot i que treballen per superar aquesta xifra.

Cuixart ha defensat que el conflicte català ja no és un simple afer intern. En aquesta sentit, el president d'Òmnium Cultural ha subratllat la "preocupació" que van fer arribar dos relators especials de les Nacions Unides, o les paraules del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que aquest divendres va afirmar que la solució a la qüestió catalana no pot ser només policial i judicial, sinó que ha de ser sobretot política, a través de l'acord. "Només cal veure avui les portades dels principals diaris internacionals", ha insistit.

En aquest context, les entitats no només han fet una crida a votar, sinó a "acompanyar a votar" totes les persones possibles en una demostració de compromís. "El que passi a Catalunya serà el que passarà els propers anys al conjunt de l'Estat espanyol i també d'Europa", ha sostingut Jordi Sànchez. El president de l'Assemblea ha dit que espera una actuació "raonable" i "proporcional" de tots els cossos policials. Els ha demanat que "desobeeixin" ordres desproporcionades.

L'ANC i Òmnium s'han mostrat convençuts que el diumenge es podrà votar "gràcies al compromís del Govern, que s'hi ha deixat la pell". En aquest sentit, han valorat que l'entrada de la Guàrdia Civil aquest dissabte al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat no afectarà al dispositiu del referèndum.