Aquest diumenge les entitats sobiranistes han organitzat un gran acte unitari a Montjuïc en favor al referèndum sota el lema "Referèndum és democràcia". La primera mobilització després que el Govern de Carles Puigdemont anunciés data i pregunta del referèndum.

No obstant això, tant l’ANC com Òmnium ja han avisat que aquesta no serà l'única concentració i demanen a la ciutadania que “estigui preparada” per sortir al carrer a mobilitzar-se. Un missatge en sintonia amb el que aquest dissabte ja van adreçar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, a la ciutadania de Catalunya.

En aquest sentit, en declaracions al programa El suplement de Catalunya Ràdio, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al poble de Catalunya que estigui “preparat per mobilitzar-se”, ja que “més que mai serà necessari sortir al carrer”. Una sèrie de mobilitzacions entre les quals hi haurà la Diada de l’11 de setembre, data en què quedarà menys d’un mes per a la celebració del referèndum. “La Diada estarà marcada pel referèndum, però volem que també sigui la culminació d’un procés”, ha declarat el president de l’ANC, Jordi Sànchez.

Sànchez no ha volgut donar pistes de sota quin lema o missatge estan treballant de cara a la Diada, però serà “plena de color” i tindrà el punt de trobada a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer d'Aragó, a Barcelona. En aquesta línia, Cuixart ha garantit que “la Diada anirà en consonància amb el moment en què es trobi el país”.

Referent a l’acte d’aquest diumenge a Montjuïc, Sànchez ha avançat que “són optimistes amb aconseguir una gran mobilització” i ha avançat que bona part dels autobusos que provenen de diversos punts de Catalunya s’han omplert. Cuixart, per la seva banda, ha afirmat que "s'ha arribat a un punt de no retorn", però que "són conscients que queda molta feina per fer" i ha explicat que l’acte d’avui és “un reconeixement a la feina dels polítics, entitats i al conjunt de la ciutadana després d’assolir la data i la pregunta del referèndum”. Un acte de "no retorn".

Expectants amb el paper de l’Estat

Tant l’ANC com Òmium reclamen “estar alerta” amb el paper que adoptarà l’Estat a partir d’ara. Des d’Òmnium afirmen que si l’Estat obliga a “sortir a defensar les institucions, ho farem” i deixen clar que “no acceptaran que les amenaces que es puguin fer des de Madrid es converteixin en fets”, ha apuntat Cuixart.

Per la seva banda, Sànchez s’ha mostrat convençut que la por principal del Govern espanyol “és pel resultat que pugui sortir de les urnes” i ha reclamat a l'executiu de Rajoy que “tregui el sentit comú d’una vegada”.