Els vicepresidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, han celebrat que la constitució del nou Parlament suposa "tornar en part" a la normalitat democràtica pel fet que una institució essencial de l'autogovern de Catalunya "torni a ser de la ciutadania". Una normalitat, han afegit, que no serà plena fins que els vuit càrrecs electes que avui no han pogut ocupar el seu escó "per ser a l'exili o a la presó" ho puguin fer amb normalitat.

"Cal que l'Estat espanyol torni a la sensatesa i al diàleg d'on no hauria d'haver marxat mai i permeti que els vuit càrrecs electes puguin ocupar el seu escó", ha assenyalat Mauri. Sobre Roger Torrent, el vicepresident d'Òmnium ha destacat que en el seu primer discurs com a president del Parlament s'hagi compromès a "seguir cosint el país i treballar per a tots els catalans".

Un cop restablert el Parlament, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha apuntat que el següent pas és tornar a la situació prèvia a l'aplicació de l'article 155, que passa per restablir també l'autogovern en les seves funcions executives.