El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha ironitzat avui, en la roda de premsa de presentació de l'acte conjunt de diumenge en suport al referèndum, que les entitats actualitzaran el crit "president, posi les urnes" que va popularitzar Carme Forcadell i el reformularan amb un: "Rajoy, no ens treguis les urnes!".

Les tres entitats, que han subratllat que l'objectiu de l'acte és fer costat a les institucions i representants polítics que assumiran la responsabilitat de tirar endavant el referèndum, han admès que la convocatòria a urnes "pot tenir conseqüències penals, repressives des de l'Estat contra aquestes persones", però també han advertit que "si l'Estat vol impedir-lo, haurà d'utilitzar mecanismes impropis d'un Estat democràtic". 

"No tindrem cap por d'estar on toqui i amb qui toqui per defensar el referèndum", ha garantit Sànchez que ha assegurat que hi ha una setantena d'autocars previstos per a l'acte de diumenge i que la previsió és que tingui una durada de poc més d'una hora.

"No només ens volen aniquilar políticament, volen anul·lar civilment els dirigents polítics d'aquest país i tothom qui defensi el referèndum. I això només pot tenir una resposta possible: no farem ni un pas al costat. L'Estat ha de saber que davant trobaran centenars o milers de persones, polítics i ciutadans. No ens volem deixar prendre la bandera de la democràcia", ha advertit Sànchez.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha afegit que serà la participació massiva dels ciutadans de Catalunya el que farà vinculant el resultat del referèndum. "Els cops de porta de l'Estat ja no suposen cap obstacle. No ens aturaran", ha reblat.

També la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha insistit que l'acte haurà de servir perquè els ciutadans es bolquin en el referèndum i per mostrar el suport als dirigents polítics que l'hauran convocat, després que la data i la pregunta amb tota probabilitat hauran estat anunciades prèviament pel president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras.

Suport unànime dins el Pacte

En relació a la trobada de dimarts del Pacte Nacional pel Referèndum, les entitats van subratllar el suport unànime i sense fissures pel dret a decidir i en suport al referèndum. "Ni una sola veu va explicitar que no fos el moment del referèndum i d'exercitar el dret a decidir. Al contrari", ha assegurat.

El responsable de l'ANC ha hagut de respondre també qüestions sobre la pregunta del referèndum. “En un referèndum d’autodeterminació el que està sobre la taula és si es vol ser independent o no i això pren forma d’Estat, per tant és obvi que aquest concepte hi serà. I en un país on no tenim conservat en cap nevera l’ADN de la casa dinàstica catalana i en el segle XXIl’Estat només pot tenir forma de república. Aquest és un debat que a nosaltres no ens atraparà. No hi ha debat al voltant d’aquest tema”, ha assegurat subratllant que l’únic que es reclama és una pregunta clara amb resposta binària i resultat vinculant.