Amb la renúncia a la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident, Junts per Catalunya manté els seus tres principals reclams per salvar el Govern: reenfocar la taula de diàleg, coordinació a Madrid i un nou espai de direcció estratègica. Però per a Esquerra Republicana tot això només és una “excusa” per a tapar un problema que és intern de la formació presidida per Laura Borràs. “No ens hem de posar d’acord Junts i ERC; s’ha de posar d’acord Junts internament”, ha respost Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu dels republicans, després que el president Aragonès ha rebutjat l’última proposta. Els ha traslladat tota la pressió perquè “decideixin ja” si volen continuar o sortir. Ells estan preparats per a “tots els escenaris”, també per un govern en solitari. Mentrestant, l'executiva de Junts estava reunida per a decidir la pregunta de la consulta a la militància, que tindrà lloc aquest dijous i divendres.

La roda de premsa posterior a l’executiva d’ERC s’ha convertit, de nou, en un memorial de greuges. “Una part molt notable de Junts fa temps que defensa i treballa per trencar aquest Govern”, ha carregat la dirigent republicana. I ha fet un llistat dels retrets: “Això es fa evident quan fan una auditoria de forma unilateral, quan anuncien que faran una consulta per sortir del Govern, quan posen ultimàtums constants al president de la Generalitat, quan faciliten la reprovació del Govern al Parlament, quan desautoritzen el president anunciant una moció de confiança de forma deslleial o quan somriuen o aplaudeixen els xiulets a Carme Forcadell”.

Entrant ja en la crisi de Govern, Marta Vilalta ha estat ben clara: “No és que no hi hagi acord entre ERC i Junts, és que Junts no es posa d’acord ella mateixa, si ha de ser al govern o a l’oposició. Ja hi ha acords. El que ha de passar és que Junts s’ha de posar d’acord internament”. I ha insistit i reblat en aquest mateix argument durant tota la compareixença davant dels mitjans: “El problema no són els tres punts. El problema és que Junts ha de decidir què vol fer. És un problema que no els hi podem resoldre nosaltres”. Per tot això els ha instat a “decidir” de forma immediata “i després segur que podrem reconstruir els ponts” trencats entre els dos socis. Malgrat tot, no amaguen la seva reticència al paper que Junts vol per al Consell per la República en la nova direcció estratègica.

Dit tot això, des de Calàbria insisteixen que volen mantenir l’actual coalició de govern amb Junts, però “amb lleialtat i responsabilitat”. “La voluntat és que aquest Govern pugui continuar fort i estable, i hauria de canviar l’actitud d’una de les parts d’aquest Govern”, ha sostingut Marta Vilalta. No obstant això, també deixen clar que estan preparats “per a qualsevol dels escenaris, també per un suposat govern en solitari”. Asseguren que la seva “responsabilitat” és estar “preparats”.

Aragonès rebutja l'última proposta

Són moments decisius per a la salvació del Govern de la Generalitat. I Junts per Catalunya ha rebaixat la seva posició de màxims, renunciant a la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern, després que fos cessat per Pere Aragonès. Però el president de la Generalitat no en té prou amb aquest gest, segons expliquen fonts del seu equip consultades per ElNacional.cat. Des de Palau rebutgen també la centralitat que plantegen per al Consell per la República en la nova direcció estratègica, especialment després de les escenes viscudes en el cinquè aniversari de l'1-O, amb la xiulada a l'expresidenta Carme Forcadell. Els republicans reclamen als seus socis "propostes serioses". Tot plegat mentre avui es reuneix l'executiva de Junts per a decidir la pregunta de la consulta a la militància, que previsiblement tindrà lloc aquest dijous i divendres. Ja s'ha iniciat el temps de descompte.

 

Els xiulets a Forcadell

Marta Vilalta també ha volgut expressar la “decepció i tristesa” del partit davant la xiulada a Carme Forcadell aquest dissabte en l’acte del Consell per la República, així com els “somriures còmplices d’alguns”, sense referir-se directament a Laura Borràs i altres dirigents de Junts per Catalunya. “La presidenta Forcadell ho ha donat tot per la llibertat del nostre país, fins i tot la seva llibertat personal”, ha rebatut la dirigent republicana. I ha aprofitat aquest fet per a reiterar el seu missatge de la legislatura: “La independència només l’aconseguirem sumant i integrant totes aquestes veus plurals, totes les sensibilitats diverses”.