El Consell per la República, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha convocat a una "gran manifestació" pel proper diumenge, 26 de setembre, contra la detenció del president a l'exili, Carles Puigdemont, a la seva arribada a l'Alguer (Itàlia). La convocatòria és a les 12h i la capçalera se situarà a l'Avinguda Diagonal amb el Passeig de Gràcia, al Cinc d'Oros.

A més, avui mateix l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) també ha convocat protestes davant dels ajuntaments d'arreu del territori.

Així doncs, aquestes mobilitzacions se sumaran a la que ja s'ha produït aquest matí davant del consolat italià, on centenars de persones han respost a la crida d'urgència de l'entitat.

Unitat en la mobilització

A la protesta també hi han participat força dirigents polítics, com és el cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, tots els consellers de Junts, la vicepresidenta primera de la Cambra, Alba Vergés, el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i els diputats de la CUP Carles Riera i Dolors Sabater, entre altres.

També hi han acudit la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Precisament ha sigut des d'unes declaracions als manifestants que han fet des d'on s'han anunciat les noves protestes.

La manifestació s'ha produït amb total normalitat i en un ambient reivindicatiu. Alguns manifestants també han volgut expressar el seu malestar amb els polítics independentistes amb pancartes que els demanaven la independència o la dimissió o cridant-los, directament, "botiflers". Ara bé, el clam unànim i que ha trobat el consens de tots els concentrats ha estat el de "Puigdemont, el nostre president".

Protesta a Itàlia

La detenció de Puigdemont també ha provocat una manifestació en les mateixes terres italianes. Els partits independentistes de Sardenya s'han reunit a les portes del Tribunal de Sàsser per reclamar la llibertat del president. 

En concret, els partits iRS, ProgReS i Torra, han convocat aquesta concentració des de les 9h del matí davant del tribunal italià. Amb una pancarta i crits de "llibertat" donen suport des de "la nació sarda a Catalunya". També s'ha sumat una delegació d'Òmnium Cultural.

 

Imatge principal: centenars de manifestants protesten contra la detenció de Puigdemont davant del consolat italià / Foto: Eva Parey