L'ajornament del ple d'investidura ha portat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a exigir ja "la unitat de la majoria independentista perquè es dugui a terme el ple d’investidura tal com estava previst després dels contactes amb els grups parlamentaris".

Així ho ha demanat en un comunicat —elaborat a última hora d'aquest dimecres a la nit i després que celebressin una reunió extraordinària—, en què també anuncien que "només  tornarem a mobilitzar-nos davant del Parlament de Catalunya quan tinguem un compromís ferm que la investidura tirarà endavant", així com "si veiem que l’estat o els seus tribunals paralitzen la investidura" perquè consideren que "ja no és l’hora de 'Cap pas enrere'" i, per tant, que "cal fer passos endavant".

Mostrant la seva incomprensió sobre la no celebració de la investidura, l'ANC admet que "entenem que hi puguin haver certes incògnites referents a la República" i denuncien que el govern del PP "estaria incomplint la llei si no permetés aquesta implementació".

Mobilitzacions

Recordant que en les eleccions del 21-D van donar majoria independentista al Parlament, i que els de Mariano Rajoy "obvien" el resultat de les urnes, l'entitat subratlla que la cambra catalana va triar un president de la cambra catalana, Roger Torrent, que "va efectuar les converses pertinents amb els grups parlamentaris, i d’aquestes converses en va sorgir quin diputat electe —sí, diputat electe— havia de ser el candidat a la investidura".

En aquest sentit, es lamenten que "tinguin urticària a les urnes" i carreguen contra l'executiu estatal per "tenir la poca vergonya de saltar-se un mandat democràtic".

Precisament per tot plegat, l'ANC torna a exigir "unitat d'acció" ara que "venim d’una etapa unitària de mobilitzacions de defensa i suport a les institucions, fruit de la lluita que estaven duent a terme en pro de la República", mentre critica que "un tribunal s’erigeix en intèrpret del reglament d’un Parlament, i a més, gosa vetar un candidat a la Presidència de Catalunya".