El secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana ha acordat aquest diumenge en un ple ordinari impulsar la creació dels Consells Locals de la República Catalana (CLdRC), amb l'objectiu d'implementar la república "des del territori". Aquests consells han de ser, segons l'entitat, l’eina d’apoderament de la gent "en allò que es ja pot avançar" i crear, així, una estructura civil no autonòmica on assentar les bases d'un futur Estat.

L'ANC ha explicat que, davant la repressió de l’Estat espanyol i "la renúncia del Govern a fer efectiva la república", l'entitat ha volgut impulsar la creació d'aquests òrgans perquè la societat civil pugui actuar des de l'àmbit local. Els nous consells volen convertir-se en punt de trobada d’entitats, persones i iniciatives locals favorables a la independència per treballar conjuntament per la república. 

"Entre els objectius dels Consells està ajudar en la implementació de l'e-república, fomentar la participació al Fòrum Cívic i Social a nivell local, canalitzar necessitats socials no ateses per les entitats locals existents i fomentar el consum estratègic. La societat civil ha de prendre consciència i començar a avançar incidint al territori des de l’àmbit local", afirma l'entitat en un comunicat.

D'altra banda, l'ANC continuarà treballant en la campanya contra el judici de l'1-O. Aquesta iniciativa se centra a explicar la situació catalana a diverses ciutats europees i buscar, d'aquesta manera, suport internacional contra el que considera un "judici de la vergonya".