La conferència del president Aragonès amb motiu del primer aniversari de les eleccions del 14-F, en què va apostar per recosir la unitat independentista per guanyar força davant l'Estat no ha convençut gens a l'Assemblea Nacional Catalana. Dos dies després del seu discurs, la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha descartat participar d'aquesta estratègia "que consisteix a demanar a l'Estat un referèndum  sense proposar alternatives, si això, com és previsible, no és dona", que a més, ha criticat, no ha estat consensuada en cap espai de coordinació dels partits i entitats independentismes: "No hi participarem sense preparar una alternativa unilateral a aquest eventual fracàs", ha resumit en una entrevista al programa 'Cafè d'idees', de La 2.

Paluzie ha acceptat que, ara mateix, l'independentisme "va per lliure", ja que no hi ha cap estratègia comuna. "Cada organització té el seu propi full de ruta cap a la independència. Legítimament, el president Aragonès té la seva estratègia, que no sé si és del Govern o només d'ERC", ha apuntat la líder independentista, que ha criticat que el cap de l'Executiu demanes "acció i unitat" al voltant del seu plantejament, sense haver estat consensuat. "No s'han fet esforços suficients i no hi ha hagut prou generositat per arribar a consensos", ha lamentat Paluzie, tot i les nombroses reunions amb els partits. 

 

Aragonès, pujolista 

Sobre la conferència, Paluzie s'ha queixat també que el discurs semblava tret del 2012, ja que la proposta d'Aragonès no és realista: "Fa deu anys pensàvem que amb la unitat i la mobilització aconseguiríem un referèndum pactat i guanyar-lo. Tot això ja ho hem provat", ha advertit. En aquest sentit, Paluzie ha recordat que les mobilitzacions i les majories no han canviat res en l'estratègia de l'Estat i que, si s'assoleix la independència, serà per "fets consumats nostres, avalats per altres elements". Així, ha apuntat que la proposta "ingènua" de demanar un referèndum a Espanya sense alternatives és una "estratègia de dilució, de pujolisme independentista". De fet, ha assegurat que, els que van viure l'etapa del pujolisme, la meitat de la conferència tenia un contingut clarament en la seva línia: "Reequilibri territorial, la Catalunya sencera, orgull de país. Tot és un pujolisme reloded 2.0, afegint-hi ecologisme i feminisme que llavors no existien". 

 

Per altra banda, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, plantejava ahir que l'independentisme hauria pogut tocar fons. Sobre aquesta possibilitat, Paluzie ha recordat que no és el primer cop que ella posa sobre la taula aquesta idea, per exemple en el cas del diputat cupaire Pau Juvillà: "Ha semblat molts cops que toquem fons i podem remuntar, però en el següent episodi de repressió de l'Estat, en lloc de sortir-ne reforçats, fem un altre pas enrere", ha lamentat. 

Polèmica pels indults i el paper de l'exili 

En la mateixa entrevista, Jordi Sànchez demanava explicacions a ERC per les paraules del president, que segons ell, suggerien que els indults als presos polítics havien estat la primera passa de la negociació amb l'Estat, quan ell no tenia cap consciència d'aquestes converses. Més enllà d'aquesta polèmica, Paluzie ha volgut deixar clar que per ella i l'ANC els indults no reconeixen que la sentència del procés era injusta, com apuntava Aragonès: "No és cert. L'indult no anul·la res de la sentència. Considera que el delicte s'ha produït, que el referèndum és un delicte en el codi penal. El que fa és una mesura de gràcia que et perdona, amb condicions". En aquest sentit, Paluzie apunta que va interpretar que Aragonès agraïa al PSOE aquest "gest". 

 

Una de les altres polèmiques generades arran del discurs d'Aragonès està relacionada amb la situació del president Puigdemont i la resta de consellers i polítics a l'exili. El president assegurava que demanaria a l'Estat que retires totes les causes contra Puigdemont, quelcom que no va caure gens bé a Waterloo. Pugidemont ja havia fet un article demanant respecte a la posició i la lluita de l'exili, igual que ell havia respectat les altres opcions. En aquest sentit, Paluzie ha assegurat que l'exili ha tingut elements positius, com la victòria a tribunals internacional, que "ens donen força en la confrontació amb l'Estat". En definitiva, creu que "s'ha de respectar aquesta estratègia parcial, ja que tampoc ens portarà a la independència". 

Retorn del president 

També sobre Puigdemont, la presidenta de l'ANC ha reconegut que la seva tornada podria ser un "element catalitzador", però no es pot plantejar com que "tornarà i tindrem independència", perquè cal que el Parlament la declari. "Ja veurem que passa, però pot ser un catalitzador, un element que trenca amb la dinàmica de desmobilització, sense pensar que serà una jugada mestra que ens porti a la independència l'endemà".