La conferència d'aquest dilluns del president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha portat cua. La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ja intentava aquest dimarts calmar els ànims després de les crítiques de Carles Puigdemont, que acusava Aragonès d'utilitzar-lo en la negociació amb l'Estat. Quan ja han passat dos dies, ha estat el mateix president Aragonès qui ha volgut "aclarir" la referència que va fer a l'exili durant la conferència de dilluns al MNAC: "Crec que ho va entendre". El president ha subratllat que ell no vol negociar "en nom de ningú" i que "ERC no ha negociat els indults amb el govern espanyol". 

De fet, aquest dimarts al matí, Puigdemont feia una piulada en què demanava a Aragonès "respecte per l'estratègia política de l'exili", recordant un article en què es mostrava molt contundent en aquest sentit. El també dirigent d'ERC ha explicat en una entrevista a TV3 que tot seguit va trucar al president a l'exili i que creu que es van entendre: "Jo no vull negociar en nom de ningú". Qui també va ser molt crític amb la conferència del president va ser el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que va lamentar que Aragonès "hagi barrejat la taula de diàleg i l'exili", just el que havia demanat Puigdemont que no es fes. Durant l'entrevista el president ha lamentat no haver parlat encara amb Jordi Sànchez: "No he rebut cap missatge. No ens podem contestar a través dels mitjans".

"Avanços i acords"

El president de la Generalitat ha exigit al cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, que s'avanci i es concretin els pactes a la taula de diàleg: "Sap que, si vol continuar exercint responsabilitats, haurà de tornar a parlar i arribar a acords". En la mateixa línia ha deixat clar que l'executiu espanyol "no pot pensar que només el pas del temps resoldrà la qüestió de fons". El president català ha defensat la taula de diàleg i ha assegurat que hi creu, per això ha tornat a demanar als seus socis de govern de Junts que s'hi incorporin: "L'independentisme ha de deixar la dinàmica de retrets i desconfiances i anar en positiu a defensar el que ens uneix: l'amnistia i l'autodeterminació".

 

La Conferència de Presidents

D'altra banda, Aragonès ha assegurat que "ara mateix" no assistirà a la Conferència de Presidents que se celebrarà el proper 25 de febrer a La Palma. El president de la Generalitat ha criticat que l'ordre del dia d'aquesta trobada "és el mateix de sempre" i que no hi ha cap punt d'acord, ja que considera que només es limitarà a valorar la situació de la pandèmia i dels fons europeus. Segons ell, tal com està ara mateix l'ordre del dia de la Conferència, la reunió es basarà en alguna intervenció d'un ministre o del president del govern espanyol i després cada president tindrà cinc minuts: "Això no és governança federal i ni tan sols autonòmica". "Anar-hi per parlar cinc minuts pendent del cronòmetre i que no hi hagi cap punt d'acord no és gaire útil", ha afegit, i ha recriminat que no s'hi hagi inclòs el fons covid com havia demanat la Generalitat en reunions prèvies".