Mentre als despatxos de l'ala que ocupen Esquerra Republicana i Junts per Catalunya s'hi celebrava l'enèsima reunió entre els dos partits per desbloquejar la investidura de Pere Aragonès i posar en marxa el nou Govern, a l'altra punta de la cambra, la líder de l'ANC, Elisenda Paluzié es reunia amb la presidenta Laura Borràs. A la sortida ha aprofitat per posar a ratlla les dues grans forces de l'independentisme amb dos avisos llançats en declaracions als mitjans de comunicació. Que garanteixin que el moviment no es "desarmi" mentre espera els fruits d'una taula de diàleg condemnada "al fracàs" i que es preparin per recuperar l'ofensiva davant d'un Estat que ha "declarat la guerra" a l'independentisme

La presidenta de l'Assemblea ha estat tan breu com contundent. "L'Estat espanyol no renuncia a la guerra que ens té declarada, cada setmana en tenim exemples. No hi ha cap gest, l'ofensiva és constant i permanent". Davant d'aquesta constatació, des del punt de vista de l'entitat és imprescindible que després d'anys on s'ha pogut "resistir a dures penes, ara cal passar a l'ofensiva". 

Renega de la taula de diàleg

Sobre la gran aposta d'ERC -el partit guanyador de les eleccions en el flanc independentista- de seguir confiant en la taula de diàleg durant els dos propers anys, Paluzié ha advertit que "cada pas de confrontació de l'Estat" ha de ser replicat "també en termes de confrontació". En aquest sentit, ha reconegut que "les dues estratègies", la d'ERC i la de Junts, no són contradictòries "si a l'hora que defenses el diàleg no t'estàs desarmant". 

Des de l'ANC insisteixen que després de tants anys els independentistes haurien d'haver "après la lliçó" que "l'Estat espanyol és irreformable", perquè "sempre hi haurà excuses", i ha recordat els últims exemples, com són la moció de censura a Múrcia o les eleccions madrilenyes. "No hi haurà mai una reforma que respecti el poble català", ha conclòs. 

Per tot això, la presidenta de l'Assemblea ha emplaçat ERC i Junts, que fa gairebé tres mesos que negocien de moment sense èxit per tornar a compartir govern, que recuperin la unitat. "Demanem un esforç pel consens", els ha interpel·lat. 

A la imatge principal, Elisenda Paluzié atén els mitjans als passadissos del Parlament. / ACN