"Un PSOE més dèbil vol dir més possibilitats". En aquests termes s'expressava un alt dirigent d'Esquerra Republicana hores després de les eleccions madrilenyes en una conversa amb ElNacional.cat durant la qual recordava la frase recurrent de Rufián que "el PSOE no fa, se l'obliga a fer". 

L'afebliment dels socialistes, derivat d'aclaparadora victòria d'Ayuso i el sorpasso d'Errejón, dóna ales a ERC en plenes negociacions amb Junts per Catalunya per materialitzar la investidura de Pere Aragonès. Els socis independentistes no llegeixen els resultats de la mateixa manera. Tant Junts com la CUP consideren que les eleccions a la capital espanyola sentencien la taula de diàleg i no veuen futur a la gran aposta dels republicans. 

Els de Junqueras, en canvi, s'aferren a la necessitat de Pedro Sánchez de refer-se de la patacada a Madrid des de la fortalesa de La Moncloa. En aquest sentit, descarten que el president espanyol estigui temptat d'avançar les eleccions, no només perquè voldria dir afrontar-les amb l'estigma de ser els perdedors, sinó perquè aviat ha d'arribar la pluja de milions dels fons europeus. Una injecció que s'allargarà també al 2022. 

"Hem d'aprofitar per fer-li entendre a Sánchez que ja n'hi ha prou", afirmen des d'ERC a aquest diari. Fins ara, el líder del PSOE havia especulat amb la geometria variable al Congrés i, quan ha calgut, ha amenaçat els republicans de pactar amb Cs. "Ara això no és possible perquè Cs està en subhasta, això fa que el nostre pes i la força de condicionar el seu govern sigui molt més gran". És la lectura que fan els diputats d'ERC al Congrés. 

Sánchez: impuls o obstacle

De retruc, confien que aquesta aritmètica faci evident que el partit català fort a Madrid és ERC i no Junts. Com mogui fitxa Sánchez a partir d'ara serà determinant per impulsar ERC en la negociació amb Junts o posar més bastons a les rodes. El president espanyol es va comprometre a ressuscitar la taula de diàleg immediatament després de les eleccions catalanes. I ja han passat tres mesos. En paral·lel, aquest mes de maig el Consell de Ministres haurà de pronunciar-se sobre l'indult als presos independentistes, una decisió que marcarà sens dubte els propers passos de la política catalana. 

Amb Iglesias es perd un aliat

Així com la punxada del PSOE la perceben com una finestra d'oportunitat, a ERC reconeixen que la desaparició de Pablo Iglesias de la vida política espanyola és un handicap perquè suposa perdre un aliat. El fins ahir líder de Podemos ha estat una peça clau al govern espanyol per arrossegar Sánchez cap a les forces independentistes. Amb tot, un altre membre destacat del partit afirma que "Iglesias tenia molt bones intencions i paraules, però tampoc no va fer res". 

A la imatge principal, Aragonès i Sánchez / EFE