L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha demanat aquest dilluns a Esquerra Republicana que deixi de donar suport al govern espanyol després que almenys 37 persones morissin a Melilla, a la frontera entre el Marroc i Espanya, per voler entrar a Europa. En un fil a Twitter, l’entitat exigeix que “aquelles forces independentistes que recolzen el govern de Pedro Sánchez trenquin amb ell i deixin de donar estabilitat a un règim espanyol criminal, assassí i que vulnera els drets fonamentals de les persones”. “Ni un vot independentista català per sostenir la barbàrie”, sentencia l’entitat presidida per Dolors Feliu en un reguitzell de piulades.

L’ANC ha volgut deixar ben clar a les xarxes socials que condemna i denuncia públicament “el tractament degradant i l’ús d’una violència desmesurada contra els migrants africans a la frontera de Melilla per part de les forces policials marroquines i espanyoles”. “L’assassinat de 37 persones, com a mínim, suposa creuar una línia vermella; així com la participació i suport en aquesta acció fa que el govern espanyol de Pedro Sànchez se situï al costat de les forces més reaccionàries d’Europa en matèria migratòria”, denuncia també l’entitat. L’Assemblea ha fet aquest comunicat després que les forces independentistes del Congrés dels Diputats hagin demanat la compareixença del president del govern espanyol i del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per donar explicacions sobre què va passar a Melilla. A la petició s’hi han sumat també els gallecs del BNG, els bascos d'EH Bildu, els valencians de Compromís i els madrilenys de Más País.

Els grups polítics també han manifestat que les morts són "conseqüència de les polítiques migratòries de la Unió Europea i el nou acord entre el govern d'Espanya i el govern del Marroc". Amb la petició perquè compareguin el president espanyol i el ministre de l'interior, els partits s'oposen a les declaracions que va fer Sánchez divendres passat. Unes declaracions on el cap de l'executiu estatal tancava files amb l'actuació de l'exèrcit marroquí. Sigui com sigui, volen explicacions de Sánchez i Grande-Marlaska amb relació a les vulneracions de drets humans per part de les autoritats migratòries del passat 24 de juny a la frontera entre Nador i Melilla.

D'altra banda, els socis de Sánchez al govern espanyol s'han desmarcat del seu discurs. De fet, Podemos ha registrat aquest mateix dilluns una proposició no de llei amb la qual exigeixen que s'obri una investigació independent de la "tragèdia humana" a la tanca de Melilla. També ha reclamat "derivar les responsabilitats polítiques i penals que pertoquin en col·laboració amb les delegacions diplomàtiques de la Unió Europea presents en territori marroquí", alhora que volen que la iniciativa parlamentària garanteixi "una atenció sanitària adequada" als centenars de ferits que van resultar dels incidents registrats el divendres.