"Paraules buides". Aquesta és la conclusió que extreu l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de les declaracions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, arran de les xifres publicades aquesta setmana pel govern espanyol, que mostren que l'any passat només es va executar un 35,8% del que s'havia pressupostat a Catalunya. En reacció a la notícia, l'Assemblea ha demanat fermesa al cap de l'Executiu català i que el govern de Pedro Sánchez pateixi les conseqüències d'aquest incompliment: "Exigiu molt, però oblideu que governeu a Catalunya i teniu la clau del govern a l'Estat espanyol", han dit en una piulada. Per a l'ACN, la resposta als incompliments reiterats per part de l'Estat només pot ser una: "És hora de trencar tots els pactes amb el PSOE i treballar per la independència", han asseverat en una piulada.

Incompliment

El president Aragonès ha trencat aquest dimecres el seu silenci sobre la manca d'execució de les inversions previstes a Catalunya per part de l'Estat, que ha titllat d'"incompliment inadmissible", exigint una reversió immediata de la situació. "Un pressupost no és només un compromís de despesa, és un compromís amb la gent", ha defensat. Aragonès ha afegit que aquesta situació suposa "un llast" per a l'economia catalana i que la manca d'execució "no és només d'enguany", sinó que se suma "a una llarga trajectòria històrica d'una execució sempre per sota de la mitjana de l'Estat". "Demanem que hi hagi una reversió immediata, un punt d'inflexió, perquè ens hi juguem la nostra competitivitat", ha assenyalat.

 

Fer la independència

La resposta de l'ANC d'aquest dimecres s'alinea amb la nova era de l'organització, ara presidida per Dolors Feliu. A la desmobilització de l'independentisme i de la ciutadania en general s'hi afegeix una estratègia del Govern allunyada de l'enfrontament amb l'Estat i que advoca amb ceguesa per la negociació, malgrat la irrupció del CatalanGate i una taula de diàleg que no dona fruits. En una entrevista amb ElNacional.cat, Feliu va opinar sobre el Govern que "no està actuant de manera independentista. Això és precisament el que posem sobre la taula: si no es fa la independència des dels partits, el projecte sortirà des de l'Assemblea, des de les files de l'activisme independentista. Ens tocarà a nosaltres fer que aquest projecte es compleixi", va assegurar.