L'Assemblea consultarà als socis si convocar mobilitzacions per respondre la imminent inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Així ho ha anunciat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa celebrada aquest divendres.

Paluzie ha explicat que la resposta institucional que hi haurà per part dels partits de Govern serà en clau "d'acatament de la sentència" i no de "desobediència". Per aquest motiu, ha justificat la consulta als socis per tal de no convocar mobilitzacions amb objectius polítics poc clars i evitar d'aquesta manera l'augment de la "confusió" entre la base independentista.

Elisenda Paluzie - @assemblea

Paluzie veu com una "oportunitat perduda" la resposta acordada entre JxCat i ERC | Twitter: @assemblea

Paluzie també ha aclarit que la resposta institucional ha estat acordada només entre JxCat i ERC, havent quedat fora tant la CUP com les entitats independentistes. "Ens hauria agradat que aquest consens hagués estat entre més actors", ha lamentat. De fet, va ser la mateixa ANC la que va emplaçar públicament als partits a fer una cimera amb totes les formacions i entitats per intentar acordar una estratègia.

Els detalls de la consulta, però, no estan encara definits, tot i que Paluzie sí que ha confirmat que des de l'entitat es plantejaran diverses alternatives i els socis hauran de precisar "quin tipus de mobilització es fa, amb quin sentit i amb quins motius polítics".

"Oportunitat perduda"

Paluzie ha qualificat l'acord entre JxCat i ERC per respondre a la inhabilitació del Suprem d'"oportunitat perduda" i ha comparat la situació amb la resposta que es va donar a la sentència del judici al procés que va sentenciar els presos polítics a entre nou i 13 anys de presó.

"La independència no la faran els partits i les institucions sols, però tampoc la ciutadania mobilitzada sense" sense el suport i un pla del Govern, ha recordat. 

La resposta del Govern a la inhabilitació

Després de setmanes d'incertesa, poc a poc, JxCat i ERC han anat destapant què faran un cop Torra ja no sigui president. Més enllà que l'encara cap de l'Executiu no convocarà eleccions, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, assumirà algunes de les funcions de presidència i cap de les formacions independentistes al Parlament presentaran un candidat. Així doncs, la sentència s'acatarà i serà el reglament el que activi automàticament el calendari electoral.

Òmnium sí que convoca

Òmnium Cultural, per contra, sí que ha decidit convocar protestes contra la inhabilitació de Torra. Així ho han anunciat en un tuit en què insten els seguidors a "estar atents a les convocatòries".