L'ANC ha començat aquest dilluns les concentracions permanents davant el palau de la Generalitat per tal de reclamar al Govern el mandat de l'1 d'octubre. A partir d'avui, representants de l'entitat es concentraran a la plaça Sant Jaume cada dia, de dilluns a divendres, de nou del matí a nou del vespre. La vintena de concentrats que hi havia aquest dilluns a primera hora han desplegat una pancarta on es pregunta "què feu per aplicar el mandat de l'1-O?".

En declaracions a la premsa, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat que fan aquesta acció per recordar al Govern que "hi ha una sèrie de promeses electorals que no s'han respectat" i ha demanat que s'analitzi què va fallar el 27-O i es "plantegin alternatives". "Esperar un referèndum acordat és poc realista", ha afirmat en aquest sentit, tot demanant al Govern que es "posi les piles" cap a la República.

Paluzie també ha aprofitat per tornar a denunciar el judici contra els presos polítics, que començarà el proper 12 de febrer, del qual ha dit que "no podem esperar res" i que només té per objectiu que "abandonem els nostres objectius polítics". "Necessitem la independència més que mai, no podem esperar set anys", ha defensat, en referència a una possible sentència absolutòria quan el cas arribi al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

L'acció es farà cada dia davant el Palau de la Generalitat, però es traslladarà al Parlament els dies que hi hagi ple. Aquesta setmana, per exemple, dimecres i dijous. Segons els organitzadors de la iniciativa, que va a càrrec de les territorials del Barcelonès, la intenció no és que hi hagi molta gent sinó que sigui una acció sostinguda i que duri 20 dies.

Aquestes concentracions es faran paral·lelament a les manifestacions de denuncia del judici que s'estan coordinant amb la resta de partits i entitats sobiranistes.