L'Assemblea ha traslladat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, una sèrie d'accions concretes per preparar la DUI en una reunió celebrada aquest dimarts al Palau de la Generalitat.

A la trobada, una delegació de l'entitat encapçalada per la presidenta Elisenda Paluzie ha exposat a Aragonès accions derivades del decàleg aprovat per l'ANC durant la campanya del 14-F amb l'objectiu que passin a formar part de l'acció de Govern.

Així ho ha explicat la mateixa Paluzie en una roda de premsa posterior on ha aclarit que les accions proposades "es basen en poder preparar-nos per arribar a una DUI en condicions".

pere aragones elisenda paluzie - Paco J. Muñoz

Foto: Paco J. Muñoz

Les accions

Paluzie ha concretat que les accions es refereixen a la sobirania econòmica, energètica, fiscal i financera, la situació de la llengua catalana, la internacionalització del procés, la seguretat pública i la justícia social.

La presidenta ha qualificat la reunió de productiva i ha destacat que el president ha reaccionat "positivament" a les propostes. Un exemple que ha posat és que han pogut estudiar acció per acció amb el mateix Aragonès, motiu pel qual la reunió s'ha allargat més del que estava previst. 

En aquest sentit, ha afegit que l'entitat espera que la majoria d'accions siguin incorporades al pla de Govern que s'ha d'aprovar la tardor d'aquest 2021.

Aquesta sèrie d'accions és el que, segons Paluzie, més pot apropar l'estratègia de l'entitat amb la del Govern, ja que es basen en preparar l'embat per si el diàleg falla passats els dos anys de marge que republicans i cupaires van pactar per investir el republicà. A continuació podeu consultar el document sencer entregat al president.

 

Taula de diàleg

Precisament Paluzie ha insistit que l'Assemblea és "molt escèptica" amb la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat i ha aclarit que el president "és coneixedor" del posicionament estratègic de l'entitat.

Així doncs, la presidenta no ha aclarit si l'Assemblea participarà a l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació que vol impulsar Aragonès. L'organització ho decidirà internament quan el Govern els faci arribar la proposta. "Volem recalcar que entenem per autodeterminació un referèndum binari sobre la independència i no una altra cosa", en referència als cants de sirena socialistes que opten per sotmetre a votació un acord sobre autogovern.

Preguntada sobre els canvis en el govern espanyol, Paluzie ha restat importància i ha apuntat que estan fets per reforçar electoralment tant el PSOE com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

Imatge principal: el president Aragonès rep la delegació de l'ANC al Palau / Foto: Paco J. Muñoz