La presidenta del Congrés de Diputats, la popular Ana Pastor, no només ha expulsat el diputat d’ERC Gabriel Rufián de l’hemicicle sinó que ha ordenat la retirada del diari de sessions de les paraules colpista, utilitzada sistemàticament pel PP i Ciutadans per referir-se als independentistes, i feixista. ERC va anunciar dimarts que utilitzaria el mot feixista per adreçar-se a aquells que els anomenensin colpistes.

Pastor ha afirmat que el Congrés és “la casa de paraula” i no de l’insult, i ha argumentat la decisió per fer retirar les paraules feixista i colpista pel fet que el diari de sessions es llegirà d’aquí uns anys i no ha de mostrar que no s’ha utilitzat correctament “la paraula que ens han donat els espanyols per representar-nos”.

 

Pastor ha aprofitat l’expulsió del diputat d’ERC per criticar a tots els grups parlamentaris pels incidents a les darreres sessions de control, amb faltes de respecte i actituds que ha qualificat d’“impresentables”. “No hi ha honor més gran que presidir aquest ple, però no permetré que coses com les que han passat avui es tornin a repetir”, ha dit.

També ha denunciat faltes de respecte a la presidència, com ara que l’anomenin institutriu per les seves crides d’atenció als diputats, insult que ha qualificat de “masclista”.

El PP en contra de retirar colpista

El subsecretari d'organització del PP, Javier Maroto, ha asseguratque el partit "no comparteix" la decisió de Pastor, de retirar del diari de sessions el terme colpista, en referència als independentistes catalans, i creu que pot ser "revisada". En declaracions en els passadissos del Congrés, Maroto ha afegit que el PP va a anomenar colpistes a "els colpistes independentistes de Catalunya perquè ho són" i l'ús de qualsevol altra terminologia "semblaria un canvi de posició" que el partit no ha realitzat.

"Anem a mantenir amb ella (en referència a Pastor) un debat sobre això perquè considerem que la paraula feixista és impresentable dins del Congrés, però hi ha un cop d'estat que s'ha produït a Catalunya i cal cridar als quals ho cometen colpistes".