L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha criticat a través de Twitter l'acord entre el govern català i espanyol per ampliar l'aeroport del Prat amb una inversió de 1.700 milions d'euros. Torra ha manifestat que "després de viure la covid creia que mai més no prendríem una posició que pogués anar contra el medi ambient, contra la natura i la terra, que és el llegat pels nostres fills" i ha tancat la piulada amb un "m'equivocava".

La reacció del 131è president de la Generalitat de Catalunya arriba poques hores després que s'anunciés que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, s'hagin reunit el matí de dilluns a la seu del ministeri per tancar l'acord. A la reunió també hi estaven presents el president d'Aena, Maurici Lucena, i la secretària d'Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, entre altres.

Quim Torra no ha estat l'únic que ha criticat l'ampliació de l'aeroport. La CUP ha carregat amb duresa contra aquest projecte i l'ha qualificat d'"atemptat ecològic i climàtic que no respecta el territori, que és incompatible amb la reducció d'emissions i segueix aprofundint en un model insostenible i precari".

Aeroport intercontinental

En la compareixença de Laura Vilagrà i Jordi Puigneró després de la comissió bilateral Estat-Generalitat, el vicepresident del Govern s'ha mostrat satisfet pel projecte i ha expressat que "Catalunya tindrà un aeroport intercontinental i un aeroport connectat amb trens d'alta velocitat amb els aeroports de Girona i Reus".

Segons el govern espanyol, es farà una inversió de 1.700 milions d'euros i l'aeroport de Barcelona-El Prat es convertirà en un hub internacional que crearà més de 83.000 llocs de treball.

Per la seva banda, Puigneró també ha afirmat que aquest projecte "és molt important per al país i suposarà tenir vols directes sense necessitat d'haver de fer escala". El màxim responsable del Departament de Polítiques Digitals i Territori ha explicat que "quan has de fer escala, perds competitivitat". Tanmateix, Jordi Puigneró s'ha compromès a que aquesta ampliació tingui la "mínima afectació i, si és possible, zero afectació" sobre l'entorn mediambiental i, de fet, ha traslladat que l'acord subscrit no estipula que s'hagi d'ampliar la pista fins a 500 metres.

En aquest sentit, el vicepresident ha dit que el projecte només prosperarà i tirarà endavant si la Comissió Europea dona llum verda en relació amb els compromisos mediambientals que cal seguir.

 

Imatge principal: Quim Torra, en l'acte de presentació del Grup de Treball Catalunya 2022. Sergi Alcàzar.