Amnistia Internacional ha demanat al Tribunal Suprem ser present al judici contra els presos polítics en qualitat d'observador per "avaluar si es compleixen totes les garanties", segons assegura El Confidencial. Fa una setmana, el Parlament basc també va demanar al president del tribunal del procés, Manuel Marchena, que l'alt tribunal habiliti els tràmits necessaris per tal que una delegació de diputats formada per representants de Bildu i del PNB assisteixi al judici del procés en qualitat d'observadors.

Aquestes peticions, assegura el digital, han fet que la fiscal general de l'Estat hagi sortit a defensar la "transparència de la justícia" i hagi recordat que el judici es podrà veure en directe per la televisió. Segons la nota que Amnistia ha enviat al Suprem per fer la petició, l'organització demana un espai per ser a la vista contra els presos per supervisar el procediment. Amnistia Internacional concreta que, si se'ls concedeix la petició, enviaran un equip jurídic a la sala.

No és la primera vegada que Amnistia demana ser present en un judici a Espanya; també hi va ser al judici contra Carlos Roberto Vielmann (exministre d'Interior de Guatemala), acusat d'assassinar 10 presos extrajudicialment.

Aquesta sol·licitud per fer d'observadors es suma a la denuncia de l'organització del passat mes d'octubre on va demanar l'alliberament de l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

En un comunicat, el director adjunt de l'organització internacional per a Europa, Fotis Filippou, va assegurar que no hi havia cap justificació per mantenir-los en presó preventiva i va reafirmar la crida de l'ONG perquè fossin alliberats de manera "immediata". "Amnistia Internacional considera que la seva detenció continuada constitueix una restricció desproporcionada dels seus drets de llibertat d'expressió i reunió pacífica", va afegir.