Les organitzacions no governamentals Amnistia Internacional i Irídia han exigit aquest dimarts al Parlament de Catalunya la creació d’un òrgan de control de la policia que actuï per lliure, sense haver de comptar amb autoritzacions ni policials, ni polítiques, ni judicials. Aquesta és una de les principals conclusions a les quals han arribat després d’impulsar la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial a la cambra catalana. Les dues organitzacions esperen que els grups parlamentaris atenguin les seves recomanacions que, segons informen en un comunicat conjunt, tenen la voluntat de posar les bases d’una policia “més transparent i respectuosa amb els drets humans”.

Per aconseguir aquest objectiu creuen primordial disposar d’un “mecanisme extern, públic i independent de control, investigació i avaluació de les actuacions policials”. La condició fonamental per aquest mecanisme és que tingui “completa independència operacional, sense interferència política ni vinculació amb els cossos policials”. La selecció dels integrants d’aquest mecanisme s’ha de fer tenint en compte les seves competències professionals i a través d’un procés de selecció transparent. La seva actuació ha de poder ser tant d’ofici com a través de queixes, i les resolucions que prengui haurien de ser vinculants.

 

 

 

Les dues ONGs també insten el Departament d’Interior a assegurar la transparència de les investigacions internes i posant en marxa una auditoria externa sobre el seu funcionament. L’informe de les dues organitzacions també reclama més poder per a la Divisió d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra (DAI), que tingui capacitat de començar investigacions d’ofici i que no i calgui disposar d’una autorització de la Direcció General de la Policia o d’un jutjat. La DAI ha de centralitzar les queixes per presumptes actuacions irregulars o indiciàriament delictives, i també ha de ser informada de tots els requeriments judicials realitzats als cossos policials que estiguin relacionats amb la investigació d’un delicte presumptament comès per part d’un agent.

Els projectils de foam a l'ull de mira

AI i Irídia també recomanen a Interior que revisi els protocols d’ús de la força i les normes d’ús de les armes i eines policials per tal que no s’escapin dels estàndards internacionals dels drets humans. El text menciona els projectils de foam i recalca que el seu ús per part de la policia catalana “no compleix amb els estàndards internacionals”. AI en demana la suspensió del seu ús i valorar si es pot ajustar a la normativa correcta. Irídia, en canvi, reclama la retirada total i la seva prohibició.

El material policial també és motiu de preocupació de les dues organitzacions, que reclamen que abans d’incorporar-lo s’avaluï el seu ajustament als drets humans. Així mateix, també recomanen que el Departament d’Interior asseguri l’accés públic als protocols d’ús de la força i de les normes d’ús de les armes i eines policials. Finalment, reclamen que la Generalitat obri una oficina especialitzada d’atenció a persones afectades per vulneracions de drets humans, que tingui personal especialitzat en vulneració de drets i promogui la reparació del dany causat.