Ha arribat el dia. La comissió sobre el model policial ha fet avui la seva primera sessió de treball després de ser constituïda fa unes setmanes sota la presidència de la diputada de la CUP Dolors Sabater. En aquesta primera sessió que s'ha engegat a les 10.00 del matí, s'ha aprovat, com estava previst, el document de treball presentat de manera conjunta entre ERC, Junts, CUP i comuns, que són els grups que van proposar crear aquesta comissió d'estudi a la cambra catalana. 

En aquest document els grups han fixat els compareixents que participaran en aquesta comissió que s'ha d'allargar durant un any, com ara exconsellers d'Interior, organitzacions antirepressives i activistes. També marca l'objectiu de revisar la transparència de la Conselleria d'Interior i la creació d'un mecanisme públic independent de control. Tot plegat, a partir de l'anàlisi de diversos models policials arreu del món i de les intervencions dels compareixents.

A banda del document de treball impulsat pels quatre grups, el grup del PSC-Units també ha aconseguit que s'incloguin representants de patronals del turisme i restauració. Per contra, Cs no ha reeixit en l'intent de sumar a la comissió la presència de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i càrrecs estatals.

Debat

Des d'ERC, el diputat Chakir el Homrani ha destacat que aquest mecanisme per augmentar la transparència "protegeix el cos" dels Mossos d'Esquadra, i ha carregat contra els grups de la dreta que estan en contra d'aquesta comissió, acusant-los d'haver d'intentat desmantellar la policia catalana anys abans. El diputat republicà ha dit també que té "ganes" d'escoltar als compareixents per aprendre, i ha destacat que "no hi ha drets individuals en una societat democràtica sense un bon sistema policial". 

Jaume Alonso-Cuevillas (Junts) ha assegurat que Catalunya té un bon model policial, però ha destacat que tot és objecte de revisió i millora, "cosa que s'hauria de fer de forma permanent", pel que ha defensat un sistema garantista i respectuós amb els drets fonamentals i ha apostat per la formació sobretot en els agents que poden exercir ús de la força: "Benvinguda sigui la comissió".

La CUP, que ha elaborat amb els partits del Govern i els comuns el pla de treball, ha estat la més punyent. El diputat Xavi Pellicer ha destacat que és fonamental una revisió del model policial "en tots els àmbits". Ha reconegut que "difícilment" obtindran acords amb la resta de forces parlamentàries però que malgrat això posaran sobre la taula propostes per fer un gir de 180 graus en el sistema, sobretot per aturar amb la "repressió furibunda" que s'ha donat en mobilitzacions com les de Pablo Hasel o per les sentències del procés: "És més que necessari que es pugui reflexionar entorn de mecanismes independents per garantir els drets col·lectius i individuals, i actuar de forma clara, contundent, immediata i transparent davant qualsevol mala praxi policial".

Des dels comuns, Marc Parés ha subratllat, davant les crítiques de la dreta i el PSC, que és una comissió de consens creada a proposta de quatre grups i no només de la CUP. Ha remarcat la necessitat d'avançar cap a una policia de proximitat "més preventiva que reactiva" i ha destacat que conèixer altres experiències és el pas definitiu per poder tenir mecanismes de control i rendició de comptes: "Disposar d'un mecanisme extern per fiscalitzar té finalitats clarament preventives i no ha de fer mal a ningú".

Per part del PSC-Units, Ramon Espadaler, d'Units per Avançar, ha mostrat els seus dubtes sobre la comissió, perquè ha assegurat que no hi ha un problema amb la policia, sinó que el problema és la falta de policies, i ha criticat que alguns la volen fer servir per afeblir el cos: "Hem entrat en una dinàmica on la CUP mana i el Govern obeeix".

Des de Vox el diputat Antonio Gallego ha dit l'obvietat, que estan a les "antípodes" del model de seguretat que té el Govern i ha acusat que aquesta comissió vulgui debilitar els Mossos per facilitar la feina als delinqüents. Des de Cs Matías Alonso ha denunciat que la comissió encaixa en una dinàmica subversiva d'atacar la policia, mentre que Lorena Roldán (PP) ha dit que és "tendenciosa i esbiaixada". 

Irídia i Amnistia

A la sessió hi han assistit representants del Centre per la Defensa dels Drets Humans - Irídia i Amnistia Internacional, que poc abans d'iniciar-se la sessió han fet declaracions a la premsa, en les quals han reclamat un òrgan independent per investigar les denúncies contra els agents policials. 

El responsable de relacions institucionals d'Amnistia Internacional, Eduard Martínez, ha manifestat que aquest òrgan s'ha de crear "per llei i tenir capacitats per investigar i accedir a tota la investigació", per així tenir més transparència del cos policial.

D'altra banda, la codirectora d'Irídia, Anaïs Franquesa, ha explicat que totes dues organitzacions han contribuït a crear la comissió sobre el model policial perquè consideren que "ha de posar fi als mecanismes de control independents dels cossos de seguretat".

"Esperem que durant aquest any en la Comissió hi hagi un debat serè i rigorós en què es plasmin acords i mesures que ens permetin avançar i modificar i millorar el sistema actual que tenim, perquè és un sistema que no funciona", ha manifestat.

Ha explicat que en els 60 casos de denúncies contra agents que hi va haver el 2020, només en tres els Mossos d'Esquadra van identificar els autors dels fets, i que en altres casos, s'han trobat que el "superior jeràrquic malgrat veure la cara de l'agent, no l'identifica o justifica l'actuació".

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Dolors Sabater abans de presidir la comissió sobre el model policial / ACN