Amnistia Internacional ha demanat que es doni un nou significat al Valle de los Caídos després de l'exhumació del dictador Francisco Franco

L'organització mundial ha difós en un comunicat que espera que al Valle de los Caídos s'hi adoptin mesures per al "resguard" respectuós de totes les persones que hi ha enterrades i que s'atenguin les demandes dels que vulguin recuperar els cossos dels seus familiars.  

Amnistia celebra que amb l'exhumació de Franco es compleixen les recomanacions fetes per diferents grups d'experts i el relator especial de Nacions Unides però afirma que el govern espanyol té ''molta feina per fer'' sobre la ''contextualització i la resignificació'' del Valle de los Caídos, per poder contribuir a la recuperació i la construcció de la memòria històrica amb una funció ''educativa i preventiva''. 

Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya no s'explica com el monument funerari va ser construït amb "la tasca forçosa" de "milers de persones a les quals se'ls va privar la llibertat de manera arbitrària". En l'escrit, també demana que es proporcioni informació sobre els cossos de les gairebé 34.000 persones hi ha enterrades, que molts casos van ser traslladades sense el consentiment o coneixement dels seus familiars. 

Amb la decisió del Consell de Ministres d'aquest divendres es compleixen els acords la Comissió d'Experts de 2011, quan es va instar al Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades i el Relator Especial de Nacions Unides a treballar sobre "la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició".

El govern espanyol ja ha anunciat que el Valle de los Caídos romandrà tancat des d'aquest dissabte fins el dia 25 d'octubre per dur a terme l'exhumació de Franco.