L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha denunciat aquest dimarts una persecució judicial als ajuntaments catalans a instàncies del Ministeri de Defensa de l'Estat. La denúncia de l'AMI arriba just després que s'hagi obert un procés contenciós administratiu per part del ministeri contra l'Ajuntament de Llançà (Alt Empordà) per haver aprovat una moció apel·lant a la desmilitarització i per haver enviat per carta una petició perquè no es fessin maniobres militars a la zona. 

L'AMI veu l'obertura d'aquest procés judicial com un atac als ens locals, ja que considera que "la maquinària de l'Estat vol coartar i prohibir l'expressió de postures polítiques als ens locals". A més, temen que aquest nou procediment iniciat ara a Llançà es pugui estendre, ja que la moció ha estat aprovada ja per diferents municipis i organismes públics, i que sigui "un nou intent per part del Govern espanyol de voler condicionar els ajuntaments a l'hora de decidir en assumptes que afecten la gestió del seu terme municipal".

A més, consideren que "aquesta nova ofensiva evidencia, encara més, que la mal anomenada Operació Diàleg ha estat pur maquillatge" i denuncien que tot i que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va assegurar que contactaria amb ells després del seu nomenament, encara no ho ha fet. La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha assegurat que "no ha fet ni el gest de trucar a una entitat a la qual estan adherits més de 700 ajuntaments catalans".

La pugna judicial entre el govern espanyol i l'Ajuntament de Llançà va començar arran de la moció aprovada el mes de desembre passat pel consistori, on demanava el cessament de maniobres militars al seu terme i es declarava territori desmilitaritzat. Arran d'això, el Ministeri de Defensa ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de la localitat.

El recurs ha provocat les crítiques de l'alcalde de la localitat, Pere Vila, que ha assegurat que defensaran la seva posició i que entenen que si el plenari aprova una posició amb aquest posicionament, s'ha de "respectar". Per contra, s'ha posicionat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que aquest dimarts ha avalat que Defensa porti Llançà als tribunals i ha recordat que l'Ajuntament "no té competència" per prohibir maniobres.