L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) celebrarà la seva assemblea general el divendres 27 de setembre, dos mesos més tard del previst per "digerir" els pactes municipals, alguns dels quals difícils d'assimilar entre els independentistes.

Fonts de l'entitat han explicat que està previst que l'assemblea se celebri a Manresa, encara que encara han de trobar l'espai on realitzar-la atès que els principals locals del municipi ja estan ocupats, per la qual cosa no es descarta que hi hagi algun canvi sobre aquest tema.

El president de l'AMI, Josep Maria Cervera, que es va reunir aquest dijous amb el president de la Generalitat, Quim Torra, va reivindicar la transversalitat política i territorial de l'entitat, que integren 786 ajuntaments, les quatre diputacions, 37 consells comarcals i 9 Entitats Municipals Descentralitzades (EMD).

La mateixa entitat es defineix al seu web com un moviment que aglutina "totes les sensibilitats polítiques i que treballa única i exclusivament per a la independència" de Catalunya.

L'entitat erigeix aquesta transversalitat política com un valor, i és el que vol preservar de cara a l'assemblea de setembre després que els pactes després de les municipals hagin provocat frecs entre JxCat i ERC per les aliances segellades amb els socialistes en diferents poblacions.

El mateix Cervera va explicar el dijous que, després dels resultats del 26 de maig, hi ha la possibilitat que 65 ajuntaments es puguin incorporar a l'AMI donada la seva composició, però que hi ha 34 que podrien abandonar-la, i ha recordat que es necessita la majoria absoluta del consistori per entrar o sortir de l'entitat.

Preisdència

L'assemblea de setembre servirà també per renovar la presidència, a la qual pot presentar-se de nou Cervera (PdeCAT), que és alcalde de JxCat a Port de la Selva (Girona).

No obstant això, Cervera assegura que encara no ha decidit si vol repetir al capdavant de l'AMI, al·legant que li és difícil compatibilitzar tots dos càrrecs: "Estic a dues hores de Barcelona, i això cal tenir-ho en compte".

L'AMI, que es va constituir el 14 de desembre a Vic (Barcelona), ha tingut diversos presidents, el primer dels quals va ser l'exalcalde de Vic Josep Maria Vila d'Abadal; l'exalcalde de Girona Carles Puigdemont, que va deixar el càrrec quan va ser triat president de la Generalitat, i l'exalcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) Neus Lloveras.