El Consell per la República ha manifestat en un comunicat, que per tal que la normalització lingüística funcioni cal "la vehicularitat única del català" a l'escola, i s'ha posicionat d'aquesta manera en contra de l'acord que van subscriure ahir dijous el PSC, ERC, Junts i els comuns, del qual finalment la formació de Jordi Sànchez se'n va desmarcar. "El Consell per la República considera que només es pot assegurar la defensa dels nostres drets polítics i lingüístics amb una estratègia de cobertura legal, administrativa i política de la vehicularitat única del català", ha indicat el Consell. "Qualsevol cessió que modifiqui el règim d’immersió lingüística introduint el castellà com a llengua vehicular comportarà el retrocés de l’ús social del català, que és l’objectiu persistent de les sentències espanyoles", ha afegit.

El Consell per la República ha fet també una crida als grups parlamentaris independentistes, a recuperar la unitat i "s'ha posat a disposició per treballar-hi, en una estratègia institucional i social que garanteixi la pervivència de l’escola catalana continuant amb el model d’èxit que ens ha portat al fet que el català sigui una llengua de cohesió social i nacional". De totes maneres, ha insistit que "l’única manera de protegir i garantir la pervivència de la nostra llengua és assolir la república catalana independent".

Mentrestant, el líder del PSC, Salvador Illa, ha aplaudit l'acord de la seva formació, ERC, Junts i els comuns al Parlament que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola i delega a cada centre la decisió, i alhora defineix la llengua catalana com a "centre de gravetat" del sistema d'educatiu quan fins ara era "llengua vehicular". Illa ha demostrat amb les seves paraules per què el pacte ha estat criticat per alguns sectors de l'independentisme. "És un acord que defensa el català i que respecta i no ataca el castellà", ha indicat. "Posa el català com a centre de gravetat, però també el castellà com una llengua d'aprenentatge", ha afegit.

Salvador Illa també ha aprofitat una intervenció aquest matí per advertir que l'acord del català està "obert" a totes les formacions que vulguin incorporar-s'hi, en al·lusió al PP, i ha demanat "altura de mires". "Posem per sobre els interessos del país, de la societat catalana, i no posem per sobre els interessos curtplacistes dels partits", ha advertit. L'avís ha anat dirigit a Junts: els de Carles Puigdemont van mantenir ahir al vespre una llarga reunió del grup parlamentari, després que alguns sectors del partit s'han mostrat molestos per l'acord. Junts ha condicionat el suport i ha traslladat a la resta de grups la necessitat de trobar un "imprescindible consens" amb les entitats en defensa de la llengua i la comunitat educativa. Fonts del partit adverteixen que l'acord descarrilarà si no s'aconsegueix aquest consens. ERC ha acusat Junts de dinamitar l'acord per "partidisme".