L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha lamentat aquest dimarts que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) els hagi "exclòs" de l'organització de la manifestació independentista de l'11 de setembre. En un comunicat, l'entitat ha explicat que és la primera vegada des de l'any 2012 que no col·laboraran a muntar la Diada tot i que havien sol·licitat "reiteradament" una reunió amb l'ANC per tal d'assegurar-se que "no s'aprofitaria com a un acte de confrontació". "Però no ha estat possible", afegeix l'organització.

Davant d'això, l'AMI ha apel·lat a "la unitat, el diàleg i el consens" per aconseguir que Catalunya esdevingui independent i ha garantit que "tot i les circumstàncies" celebraran la Diada d'enguany perquè ha de ser "un acte de país, d'unitat i on totes les sensibilitats s'hi han de sentir còmodes i representades": "No sortirà de nosaltres la divisió ni el treball sense fer pinya per la independència".

Tot i les circumstàncies, des de l’AMI expliquen que han estat presents a la presentació de la Diada que es va fer aquest dilluns a Barcelona, com a convidada, no com a actor principal. "La nostra Diada serà a Barcelona, però també a tots els pobles, viles i ciutats de Catalunya, com ha estat sempre i des d’on hem d’articular el territori per arribar a la nostra fita, la República Catalana", subratllen al comunicat distribuït aquest dimarts.

Com serà la Diada 2023?

L'ANC va cridar aquest dilluns a una mobilització "de confrontació" per a la Diada de l'11 de setembre sota el lema 'Via fora'. La presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, va desvelar que el recorregut d'enguany sortirà de quatre indrets diferents de Barcelona, que simbolitzaran els valors protagonistes de la Diada: llibertat, llengua i cultura, país i sobirania. Sota el lema "Via fora", la dotzena manifestació convocada per l'entitat tindrà com a punt final la plaça Espanya, rebatejada per l'organització com a "Plaça 1 d'octubre".

En la presentació de la Diada del 2023, a Montjuïc, l'ANC va concretar que cada una de les quatre columnes representarà un valor diferent. La columna 'Llibertat' sortirà de la Ciutat de la Justícia, la de la 'Llengua' de l'Escola Proa, coneguda per "haver nascut en ple franquisme", la de 'Cultura' des de la plaça dels Països Catalans i, finalment, 'Sobirania' des de la plaça Letamendi, on hi ha la seu de l'Agència Tributària Espanyola. Pel que fa al lema, Feliu va avançar que 'Via fora' s'inspira en una expressió "dels nostres avantpassats" en "defensa de les llibertats". En aquesta línia, els colors blau i daurat escollits per la samarreta, pretenen "apel·lar a Europa" i evidenciar que "hi ha una nació no reconeguda que lluita pels seus drets".