Una llista cívica per ocupar l'espai independentista "malbaratat" per part d'ERC i Junts. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu ha defensat impulsar aquest projecte i ha acusat les dues formacions de mantenir una posició immobilista després de cinc anys de l'1-O i de no prendre decisions que permetin avançar cap a la independència. "Si els partits no tiren endavant, es farà una llista cívica perquè ocupi aquest espai que deixen aquests partits, que de moment s'anomenen independentistes, però no tenen projecte per a la independència", ha sostingut en una entrevista Europa Press.

Segons Feliu, hi ha aquest espai de vot independentista, "però no està ben ocupat perquè aquests partits no acaben de convèncer", i creu que amb la llista cívica es podrien canalitzar el vot dels que tenen ganes de tirar endavant el projecte per independència. La iniciativa encara no està concretada del tot, però ja ha explicat que hi ha moltes persones i activistes que, sense estar vinculades a cap partit, lluiten des de fa temps per la independència des del territori i que estarien disposades a integrar-se en aquesta llista. En preguntar-li si està disposada a liderar-la, Feliu ha descartat aquesta possibilitat, així com que la integrin altres membres del secretariat, al·legant que l'ANC s'encarrega d'impulsar-la i que no es transformarà en un partit perquè són “transversals”.

Aquesta nova llista podria dividir l'independentisme?

Per a Feliu la resposta és clara. D'aquesta manera, ha negat que l'aparició d'una llista cívica pugui dividir més el vot independentista: “Si actualment els partits independentistes no són realment independentistes, no és que es divideixi, és que no n'hi ha cap, de partit o llista independentista., no divideix. Dividir seria dividir alguna cosa que no existeix en aquests moments".

Sobre si creu que ERC manté l'aposta per la independència, ha deixat en mà dels seus votants valorar-ho, i ha lamentat que tots els governs a Catalunya hagin intentat anar a Madrid.

"L'Estat dona molt poc o res"

"Ha arribat un punt en què l'Estat dona molt poc o res, ja pràcticament ni dissimula. De vegades els governs pensen que no s'ha fet bé, i ara arribo jo i ho faré bé. Així fa segles. Hauríem de començar a pensar que aquesta no és la via”, ha subratllat. Per això, ha qüestionat que la taula de diàleg doni resultats, de manera que celebrarien que s'acabés i s'obrís una nova etapa "de ruptura" perquè, segons ell, després de cinc anys de l'1-O i la pandèmia, percep que tornen a aflorar ganes d'independència. Després d'un intent de diàleg fake amb l'Estat, Feliu ha cridat a fixar un nou horitzó que situa a cada convocatòria d'eleccions, especialment les eleccions catalanes que, si no s'avancen, s'haurien de celebrar el 2025.

Què passa amb l'1-O?

"Una data electoral és una data límit per tornar-ho a provar", ha defensat la presidenta de l'ANC. D'aquesta manera, exposa que creu que, si es vol fer un embat per la independència, cal reproduir les condicions de l'1-O del 2017, amb mobilitzacions i en què institucions catalanes i societat civil vagin a la una. A parer seu, les posicions entre els partits independentistes no estan tan allunyades perquè coincideixen a dir que volen la independència, però "pesa molt l'immobilisme i no es troba la manera de trencar i de posar en evidència l'Estat". "El discurs hi és, però l'independentisme ja no en té prou i es rebel·la contra aquest immobilisme", ha destacat Feliu, que ha cridat a buscar noves formes i accions per mostrar el descontentament que els genera seguir formant part d'Espanya.

I és que, a Feliu, li sap greu que el president del Govern, Pedro Sánchez, pugui afirmar que pot venir a Catalunya "sense que passi res, i que la gent desactivada, tranquil·la i conformada amb la situació d'estar sotmesos per l'Estat".

Per a la Diada, una "gran acció"

Sobre la Diada d'aquest any, Feliu ha fet una crida als catalans independentistes a reservar-se el dia perquè hi haurà una "gran acció", encara que no ha volgut revelar quina mobilització organitzarà l'ANC en què serà el seu primer 11 de setembre al capdavant de l'entitat. .

"Demano que es reservin el dia i que pensin si volen o no la independència. Si la volen, que s'aixequin perquè no ens la farà ningú, la farem cadascun de nosaltres, hem de trencar dinàmiques de la història i anar a llocs on fins ara no hi hem anat", i també ha dit que estan treballant per commemorar el cinquè aniversari de l'1-O.

 

Imatge principal: presidenta de l'ANC, Dolors Feliu / Europa Press