La junta de govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat la creació d'un observatori metropolità d'habitatge amb l'objectiu d'elaborar un cens d'habitatges buits, diagnosticar l'estat dels edificis del territori i analitzar l'estat actual i futur del parc en matèria de recursos existents, necessitats de rehabilitació i preus de referència.

Segons ha explicat l'AMB aquest dijous en un comunicat, l'observatori compta amb un pressupost inicial de 150.000 euros per a posar-se en marxa i un d'anual de 50.000 euros, i hi participaran l'AMB, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i Gestors d'Habitatge social de Catalunya.

L'impuls de l'observatori s'emmarca en l'estratègia definida per la junta de govern de l'AMB per promocionar l'habitatge públic en el període 2016-2019, amb l'objectiu de facilitar l'accés "dels segments de la població amb menys recursos" i de millorar l'eficiència energètica, la qualitat i l'accessibilitat del parc.

D'altra banda, també s'ha projectat l'establiment d'una empresa d'economia mixta per tal d'aglutinar sota una mateixa estructura la major part de les promocions que es volen destinar a habitatge públic, perquè es puguin unificar criteris.

Aquest operador metropolità d'habitatge públic estarà participat per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona i estarà obert a altres consistoris metropolitans així com a entitats del sector privat.

L'AMB obrirà un procés participatiu durant els propers dos mesos que permetrà als municipis metropolitans fer propostes complementàries i al·legacions a les mesures impulsades per l'AMB.

Actualment l'AMB ja compta amb instruments per facilitar l'accés a un habitatge com l'Impsol i el Consorci Metropolità d'Habitatge.