José Álvarez Junco, historiador, escriptor i catedràtic emèrit de la Universitat Complutense de Madrid, ha defensat aquest dimarts la seva proposta que Espanya es converteixi en un Estat federal com a solució a les demandes de les comunitats autònomes com Catalunya o el País Basc.

En la ponència sobre "Nacions i nacionalismes davant les ciències socials actuals", impartida en els Cursos Complutense d'Estiu a El Escorial, Álvarez Junco ha abordat la qüestió catalana des d'una òptica històrica i ha subratllat que "el problema va ser la creació de les autonomies com un intent de relaxar les tensions amb certes comunitats".

Cafè per a tots

"La creació de les comunitats autònomes (CCAA) va ser un cafè per a tots, amb comunitats artificials, com La Rioja o Cantàbria, posades al mateix nivell que Catalunya o el País Basc, davant d'això ells demanaven més", ha explicat l'historiador, que ha afegit: "No es van atrevir a organitzar un Estat federal i van arribar a una divisió territorial que no ha creat el problema actual, però que tampoc l'ha solucionat".

Álvarez Junco, que al costat d'Adrian Shubert ha coordinat "Nueva historia de la España Contemporanea (1808-2018)" (Galaxia Gutenberg), ha plantejat l'opció de crear un Estat federal ple "en el qual les competències de l'Estat central, les comunitats i els ajuntaments estiguin clarament definides a la Constitució".

Elements simbòlics

També ha assenyalat que en aquest Estat federal "estarien ben definits els recursos de cada regió, els seus impostos i els organismes de coordinació com el Senat i els organismes d'arbitratge acceptats per tots, amb jutges de les diferents comunitats autònomes".

L'autor del llibre "Dioses útiles. Naciones i nacionalismo" (2016) ha destacat que "tindríem mecanismes propis d'un Estat federal com EUA, la primera i més exemplar federació de la història, als quals caldria afegir uns elements simbòlics, com més presència de les llengües no castellanes en l'àmbit públic".